Eén van de portretten uit Marieke de Bra's serie 'Mannen met potentie'. Haar aankomende documentaire heet 'Mama'.
Eén van de portretten uit Marieke de Bra's serie 'Mannen met potentie'. Haar aankomende documentaire heet 'Mama'. (Foto: Marieke de Bra | fotoveulen.nl)

Documentaire over verlatingsangst

De in Roosendaal geboren fotograaf en filmmaker Marieke de Bra werkt aan een documentaire over verlatingsangst. In het zelfportret onderzoekt ze waar haar worsteling met liefde en intimiteit vandaan komt en gaat ze onder andere in gesprek met haar ouders.

Door Michel Musters

De Bra besloot op paaldansles te gaan. Het doel? Een jaar later deelnemen aan het NK Paaldansen. Maar er zit ook een achterliggende gedachte achter: "Ik vond het bij uitstek een sport waardoor mannen mij leuk vinden." Marieke heeft namelijk verlatingsangst, zo heeft ze achterhaald in therapie, waardoor het haar maar niet lukt om een harmonieuze relatie op te bouwen. In de documentaire 'Mama' duikt ze in de achterliggende reden van haar verlatingsangst en biedt haar training in het paaldansen een interessant contrast.

Voor De Bra is het niet nieuw om haar privéleven vast te leggen. In 2014 startte ze met het maken van een serie zelfportretten. In 'Mannen met potentie' is ze op foto's met Tinder-dates te zien. "Het Parool publiceerde een artikel en plaatste het op social media en toen kwam er nog veel meer aandacht van de media op af. Dat leverde ook veel hatelijke reacties op van mensen", blikt De Bra terug. "Ergens gaf dat mij juist de erkenning dat mijn project – en ikzelf als kunstenaar – er mochten zijn. Die heftige reacties van mensen kwamen ergens vandaan, het zette mensen blijkbaar aan het denken."

Marieke kwam er achter dat haar verlatingsangst niet zozeer met mannen te maken heeft, maar vooral met haar jeugd. Haar ouders, die dansschool De Bra Dancemasters runnen in Roosendaal, spelen dan ook een belangrijke rol in de documentaire. "Ik ben opgegroeid met ouders die vaak niet communiceerden over emoties. Ze waren vooral druk met de dansschool en waren meer van schouders eronder steken en doorgaan. Toch is het juist heel goed om stil te staan bij pijn, verdriet en lastige emoties. Als je dat als kind niet leert, dan slaat dat een gat." Het was spannend om dit onderwerp bij haar ouders aan te snijden, en Marieke oefende dit via rollenspellen met haar therapeut. "Ik was vooral bang voor een non-reactie, zo van, 'waar maak je je druk om?' Terwijl ik ook erkenning wil voor mijn emoties. Ik ben er wel achter gekomen dat het ook een kwestie is van hoe ík mij opstel richting mijn ouders."

De opnames van 'Mama' zijn inmiddels afgerond. Om de documentaire af te kunnen maken, heeft De Bra een crowdfundingcampagne opgericht die via onderstaand webadres te bereiken is. Met het opgehaalde geld kan ze haar film editen en die op filmfestivals – mogelijk ook in Noord-Brabant – vertonen. "Ik hoop dat ik het besef creëer dat iedereen stoeit met dingen. Depressies en burn-outs zijn inmiddels bespreekbaar, maar als je die benamingen er niet aan kan geven lijkt je gevoel niet echt mee te tellen. Laat de documentaire een kapstok zijn voor anderen, om hen te inspireren een soortgelijke weg te bewandelen."

cinecrowd.com/mama

Meer berichten