Paul van de Kar heeft een gedichtenbundel gelanceerd en is mede dankzij het schrijven uit een burn-out geklommen.
Paul van de Kar heeft een gedichtenbundel gelanceerd en is mede dankzij het schrijven uit een burn-out geklommen. (Foto: )

Roosendaler lanceert gedichtenbundel

Afgelopen vrijdag was er in de Bibliotheek VANnU een boekenpresentatie van 'De Spiegel van mijn Ziel', de eerste gedichtenbundel van Roosendaler Paul van de Kar.

Door Michel Musters

Paul kwam een paar jaar geleden in een burn-out te zitten. "Ik raakte van mijzelf los. Er waren dagen dat helemaal niets van mij hoefde. Geen daglicht, geen boterhammen. Een stemmetje in mijn hoofd zei: 'als je er nu niet uitkomt, gebeurt het nooit meer'. Ik besloot wandelingen te maken. Ik dwong mijzelf mijn schoenen aan te trekken en er op uit te gaan." Tijdens de wandelingen keek Paul veel om zich heen. "Ik vroeg mij bijvoorbeeld af: wat zie ik aan die boom? Ja, takken en een stam, maar wat zie ik echt? Ik ben gedetailleerder gaan kijken en zo kwamen er vanzelf woorden bij mij op, of een hele zin. Soms kreeg ik daardoor in één keer een gedicht op papier, maar soms duurde het ook weken."

Dat kwam niet uit de lucht vallen: Paul schrijft heel zijn leven al gedichten en is docent Nederlands. Een affiliatie met de Nederlandse taal is er dus altijd al geweest. Het is echter wel voor het eerst dat hij een boek uitgeeft. "Dat is enorm spannend. Ik zie het als een steen die in een plas water valt en steeds grotere kringen maakt. Er komen zoveel nieuwe dingen op je af, maar het wordt alleen maar leuker. Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen maar het schrijven. Er moet promotie gemaakt worden, gepraat worden met de pers. En niet alleen op de korte termijn; het is belangrijk dat de belangstelling voor het boek blijft. Maar ik vind het erg bijzonder om te doen."

Het schrijfproces heeft een bundel met gedichten opgeleverd met thema's als natuur, dankbaarheid, reflectie, waarnemen en emoties. "Het is niet allemaal zwartgallig, ondanks de beladen onderwerpen. Ik heb geleerd anders naar dingen te kijken en dan begrijp je opeens ook de gezegte van Johan Cruijf, 'elk nadeel heb z'n voordeel'. Tussen alle sores door is er ruimte voor hoop en positiviteit. Maar bovenal is het een uitnodiging aan de lezer. Wat voor invulling geven zij aan mijn gedichten?" Paul hoort graag wat het publiek van zijn gedichten vindt. Zaterdag 14 september is er van 16:00 tot 17:00 uur dan ook een signeersessie bij boekhandel Het Verboden Rijk, waar ook enkele gedichten worden voorgedragen. Het boek kan daar ook besteld worden. Daarbij houdt Paul zijn lezers graag op de hoogte van het schrijf- en publicatieproces via zijn auteursblog.

"Taal is een manier om met elkaar te communiceren", concludeert Paul. "Als de wil er is om elkaar te begrijpen en te verstaan, is het een verbindend middel tussen mensen. Het is geweldig om als dichter te spelen met de constant veranderende taal, om bijvoorbeeld van een werkwoord een zelfstandig naamwoord te maken. Spelen met de taal heeft mijn burn-out uiteindelijk een plekje gegeven. Het is nu uit mijn hoofd, maar niet weg, want het staat nu op papier, het is tastbaar geworden in de vorm van gedichten."

paulvandekar.auteursblog.nl

Meer berichten