Zesde Monumentenprijs Halderberge 2019 uitgereikt

Op zaterdag 14 september reikt wethouder Hans Wierikx in aanwezigheid van de gemeentelijke Monumentencommissie voor de zesde keer de Halderbergse Monumentenprijs uit. Het winnende monument is dit keer het voormalig klooster aan de Havenstraat 5 in Stampersgat. De prijs wordt om 11.00 uur uitgereikt aan de heer P. Bals en mevrouw C. Heijkoop en bestaat uit een schildje en een toepasselijk cadeau.

Het schildje dat wordt uitgereikt, is speciaal ontworpen voor de jaarlijkse uitreiking van de Monumentenprijs. De prijs is ieder jaar weer maatwerk. Dit jaar is gekozen voor het terugbrengen van het Mariabeeld in de zijgevel van het pand. Op 14 september wordt symbolisch een klein Mariabeeld overhandigd, zodat na de uitreiking de nis kan worden ingemeten. In overleg met de heer Bals en mevrouw Heijkoop wordt later een Mariabeeld geplaatst.

De Monumentenprijs is bedoeld voor de eigenaar van een pand of object die, of een initiatief dat, zich heeft onderscheiden op monumentaal gebied. Dit kan zijn doordat er is gezorgd voor een zorgvuldige restauratie, een geslaagde herbestemming of dat er sprake is van bijzondere verdiensten over een langere periode op het gebied van het gebouwde cultureel erfgoed. De toekenning en beoordeling gebeurt door de gemeentelijke monumentencommissie.

De monumentencommissie motiveert haar keuze: "In veel Brabantse dorpen zijn vanouds in de centra ensembles te vinden van kerk, pastorie, school en klooster. Vaak bijzondere gebouwen die voor de opvolgende generaties betekenis hebben. Ook in Stampersgat zijn deze gebouwen nog terug te vinden en ze horen tot het meest karakteristieke erfgoed van het dorp. Het klooster werd in 1928 gebouwd naar ontwerp van architect Wolter ter Riele (1867-1937).

Opdrachtgevers waren de zusters van Sint Anna uit Oudenbosch die het gebouw St. Aloysiusgesticht doopten en er een meisjesschool openden. Diverse bestemmingen verder raakte het gebouw in verval tot de huidige eigenaren het met liefde omarmden en als het ware weer van de grond af aan terug opbouwden. Het pand kreeg zijn oude charme weer terug en Stampersgat heeft weer een pand om trots op te zijn".

Meer berichten