Komende zondag wordt er nog een keer gestreden om de prijzen in de geslaagde Roosendaalse Wielerzomer.
Komende zondag wordt er nog een keer gestreden om de prijzen in de geslaagde Roosendaalse Wielerzomer. (Foto: Kermisronde Roosendaal)

Gewichtige afsluiting Wielerzomer

De Roosendaalse Wielerzomer loopt op zijn eind. Begonnen op 7 juli in Nispen volgden evenementen als De Draai, de Volksronde en de Hel van de Pin elkaar onder mooie weersomstandigheden achter elkaar op. Ook genoot Wouw nog van het schitterende Wouws Wieler Weekend. Komende zondag is er het laatste evenement, de 82ste Kermisronde op de Kade met dit jaar een wel heel gewichtig onderdeel.

Door Bert Pessink

Roosendaal – Na het Wouws Wieler Weekend komen de coureurs en het publiek dit jaar tijdens de Roosendaalse Kermis nog een keer samen bij de Kermisronde. Phile Poppe kent de geschiedenis van dit oudste wielerevenement van Roosendaal. "De Kermisronde is in 1932 geboren als Ronde van Roosendaal en hij is ooit gekoppeld aan de kermis. Dat was een soort traditie in die tijd, dubbel vermaak, kermis en wielrennen. Veel steden in België kennen die traditie, maar ook Heerle en Wouwse Plantage. Vroeger reed men maar een drietal categorieën: de aspiranten, de nieuwelingen en de amateurs. Renners als Adrie van der Poel reden als amateur de kermisronde met altijd veel volk rond het parcours."

Het programma begint zondag om 13.00 uur met junioren in de leeftijd van 16/17 jaar. Zij konden in het verleden, toen de koers nog op de donderdag werd verreden niet meedoen omdat ze naar school moesten. Start en finish zijn natuurlijk op de Kade. Via de Turfberg, Frans Halslaan, Hofbrouwerstraat, Van Goghlaan, Vermeerlaan en de Freijterslaan rijden de renners die middag hun ronden. De sportklasse begint om 14.45 uur. Klapstuk van de middag moet de dikke mannen race worden. Dat is een race over 15 kilometer voor mannen die meer gewicht op de weegschaal brengen dan 95 kilogram.

Poppe: "We hebben dat idee uit de Ronde van Katendrecht en willen het hier ook proberen. Het lijkt aan te slaan, want we hopen op ruim 30 deelnemers. We zijn in Roosendaal met veel instanties al langer bezig om zoveel mogelijk mensen aan het bewegen te krijgen. Als je boven de 95 kilo weegt gaat sporten minder gemakkelijk, maar fietsen gaat zeker en fietsen is ook bewegen. Met een knipoog naar de dikke bandenrace hebben wij dus de dikke mannenrace. Mocht er trouwens twijfel zijn aan het gewicht van een deelnemer, dan hebben we een weegschaal paraat. Voor passend commentaar hebben we de bekendste wielerspeaker van Nederland ingeschakeld: Kees Maas."

Het laatste startschot wordt om 17.30 uur gegeven voor de koers van de amateurs. Deelnemers aan de 82ste kermiskoers kunnen zich nog opgeven via kermisronde@gmail.com. Ook op de dag zelf kunnen de deelnemers zich opgeven bij Biljart Centrum De Distel. Voor de dikke mannen race geldt: Wie 95 kilo of meer weegt mag meedoen voor de prijzen. Het maakt niet uit of je lid bent van een wielervereniging of een licentie hebt.

Meer berichten