Vrijwilligers van de buurtkamer Mariëtte Spitters en René Schepers.
Vrijwilligers van de buurtkamer Mariëtte Spitters en René Schepers. (Foto: Leonie Ansems)

Vrijwilliger in het zonnetje: 'Ik ga altijd met voldoening naar huis'

HEERLE - Mariëtte Spitters en René Schepers zijn op een woensdagmorgen aan het werk in het dorpshuis de Schalm in Heerle. Het is er al gezellig druk met oudere dorpsbewoners die flink buurten en samen genieten van een lekker kopje koffie. Mariëtte en René zijn vrijwilligers bij de buurtkamer.

Door Roosendaal voor Elkaar

Vier jaar geleden werd er opgemerkt door diverse dorpsbewoners dat er behoefte was aan een vaste plek en moment in de week voor ouderen om met elkaar te buurten. Hieruit is de buurtkamer ontstaan. Mariëtte: "Iedere woensdagmorgen is er de buurtkamer van 09.30 tot 12.00 uur in de Schalm. Wij gaan altijd door, je merkt dat juist in de vakanties de behoefte groter is aan de buurtkamer." René vervolgt: "Vier jaar geleden zijn we gestart met drie gasten, inmiddels bestaat de groep uit achttien gasten en zeven vrijwilligers. We houden inmiddels ook maandelijks een gezamenlijke lunch, aansluitend op de buurtkamer." Ook organiseren de vrijwilligers regelmatig extra activiteiten.

De vrijwilligers houden ook een oogje in het zeil. Wanneer er iemand niet komt, wordt er gebeld of een bezoek aan huis gebracht om te kijken hoe het gaat. Wanneer iemand ziek is wordt er een kaartje in de bus gedaan. Mariëtte: "Het betekent heel veel voor de mensen die de buurtkamer bezoeken, ik ga altijd met veel voldoening naar huis." René: "Als ik straks ook wat ouder ben, dan hoop ik dat de buurtkamer nog bestaat zodat ik zelf daar ook gebruik van kan maken."

Soms is het lastig om nieuwe mensen binnen te krijgen. De ervaring is dat als iemand eenmaal geweest is, de mensen blijven komen. Mariëtte heeft een mooi voorbeeld. "Er was een mevrouw in een rolstoel in Heerle die in het begin niks van de buurtkamer wilde weten. Haar zoon heeft haar toch gewoon gebracht. Ze heeft de eerste keer niks gezegd, de tweede keer werd ze al wat losser en de derde keer zat ze volop moppen te vertellen. Mevrouw had veel plezier en wilde de buurtkamer niet meer missen."

"Echt prachtig om te zien", vult René glunderend aan. Afgelopen week zijn weer drie nieuwe bezoekers aangesloten.

Meer berichten