In het laatste weekend van augustus kunnen er meer dan tachtig speciaalbieren geproefd worden op de Nieuwe Markt.
In het laatste weekend van augustus kunnen er meer dan tachtig speciaalbieren geproefd worden op de Nieuwe Markt. (Foto: Evy van Nispen)

Appeltje Eitje Bierfestival verrast

Op 30, 31 augustus en 1 september wordt voor de tweede keer het Appeltje Eitje Bierfestival gehouden op de Nieuwe Markt te Roosendaal. "We willen mensen verrassen, adviseren en inspireren met meer dan tachtig verschillende speciaalbieren", aldus Koen Vaas van organisator Trophies Events.

Door Michel Musters

Het foodtruckfestival Appeltje Eitje dat elk voorjaar in het Vrouwenhof wordt gehouden is inmiddels een begrip in Roosendaal. Vorig jaar werd voor het eerst ook de speciaalbiervariant gehouden op de Nieuwe Markt. "Het weer viel toen wat tegen, maar toch kwamen er zo'n drieduizend bezoekers." De indeling van het festival wordt dit jaar wel op de schop genomen. Koen: "De tenten staan nu in een cirkel rondom een centraal punt, voor een betere sfeer en meer overzicht. Er komen nu ook veel brouwerijen met hun eigen truck die er vaak heel mooi uitzien. Dat zien we ook bij foodtrucks: hoe mooier het er uit ziet, hoe meer er wordt verkocht." In het middelpunt komt een mooie, groene hotspot waar Landerije Tuin en Dier voor robuuste plantenbakken, vuurkorven en loungebanken zorgt. "Daar kunnen mensen lekker genieten van hun biertje."

Het draait natuurlijk om de speciaalbieren zelf, en daar zijn er meer dan genoeg van te vinden tijdens het Appeltje Eitje Bierfestival. "Voor een borg van twee euro haal je een hardcup waarmee je de verschillende bieren uit kunt proberen. Iedere brouwerij vertelt wat over zijn eigen bier en raadt je iets aan. Je ontdekt op die manier nieuwe bieren, je laat je adviseren en inspireren. Er zijn drie bierbrouwerijen uit Roosendaal zelf aanwezig, waaronder het pas gelanceerde bier van Beer 'n Steak. Winebizz verzorgt daarnaast ook de speciaalwijnen en alcoholvrij bier. Verder is het uit Breda afkomstige Brouwerij Frontaal aanwezig, die zijn echt heel hip aan het worden." Zelfs aan een cocktailbar is gedacht, met Pina Coladas, Gin Tonics en alcoholvrije cocktails. "Qua eten hebben we onder andere spareribs en kippenkluifjes van El Hambre en Aziatische maaltijden van Korean Soul Food."

Vermaak is er in de vorm van verschillende dj's. "Vrijdags hebben we discomuziek voor een feestelijke stemming, en zaterdag komt de Muziekkliniek allerlei oude en nieuwere vinylplaten spelen. Zondag is er chille house voor een relaxte sfeer. Ook is er een kinderhoek met een springkussen. Zondag is er van 2 tot 3 Hoppy Hour, dan kun je vijf muntjes voor de prijs van vier halen." De Nieuwe Markt is qua locatie een logische keuze volgens Koen: "We vinden de uitstraling prima bij het Bierfestival passen. Op de Nieuwe Markt wordt ook nog vrij weinig gedaan, dus dit is een mooie toevoeging." En mocht eventuele regen toch roet in het eten gooien? "We kunnen snel schakelen en parasols bijbestellen, en we slaan poncho's in bij slecht weer." Met een speciaalbiertje in de hand zit de zonnige sfeer er toch al snel in. "Normaal bier is lekker voor tijdens het uitgaan, maar de smaakverschillen bij speciaalbier ervaar je echt. Het is ideaal om samen met vrienden te borrelen."

Meer berichten