De derny koers met ex-beroepsrenners op een bomvolle Kade is altijd een herkenbaar onderdeel van de Volksronde. Foto: Hans van Damme.
De derny koers met ex-beroepsrenners op een bomvolle Kade is altijd een herkenbaar onderdeel van de Volksronde. Foto: Hans van Damme. (Foto: HANS VAN DAMME)

Wielerdrieluik: sport en amusement bij 44e Volksronde, 40e Draai en 66e Hel van de Pin

Komend weekend staat er een drieluik van prachtige wielerevenementen op de agenda tijdens de Roosendaalse Wielerzomer. Van zaterdag tot en met dinsdag kunnen de vele wielerliefhebbers zich verheugen op een mengeling van wielrennen en amusement. Zaterdag de Volksronde, zondag en maandag De Draai en op dinsdag De Hel van de Pin. We kijken met drie organisatoren vooruit naar komend weekend.

Door Bert Pessink

Komende zaterdag staat de Kade weer in het teken van de Volksronde. Onder het motto 'de koers van het volk, voor het volk' is toe aan haar vierenveertigste editie. "De Volksronde is een evenement voor jong en oud met strijd in diverse wielerkoersen op verschillende niveaus. Hoogtepunten zijn om 19.45 uur de strijd om het Roosendaals kampioenschap over 60 minuten en 1 ronde om de Jan Nijssen bokaal. Daarvoor om 17.20 uur de tijdrit voor bedrijventeams die in de 'contre la montre' geld bij elkaar rijden voor het goede doel. Dat is dit jaar het Roosendaalse team Bart en Tijn dat geld inzamelt voor de Stichting Stofwisselkracht"', aldus voorzitter Gijs de Bot.

Een vertrouwd gezicht op de Kade zijn natuurlijk de ex-beroepsrenners die met elkaar na zoveel jaar de strijd weer met elkaar aangaan. Dat doen ze achter de derny's, kleine motortjes waarop een gangmaker zit. De Bot: "Die ex-beroepsrenners zijn echt geweldig, dit jaar komt bijvoorbeeld Ivan Basso die in 2010 de Giro 'd Italia won, maar ook Gert Jacobs, Erik Breukink, bondscoach Koos Moerenhout en Adri en Jacques van der Poel zijn erbij. Zij rijden vanaf 18.30 uur een rit in lijn achter derny's over 16 ronden en dan later op de avond een koppelkoers achter de derny's. Wij zijn bijzonder verheugd dat tourwinnaar Jan Janssen het startschot geeft. Op het wielerplein bij De Distel is ook het nodige te doen voor ons goede doel met onder andere diezelfde Jan Janssen.

Volgens De Bot ligt het geheim van de Volksronde in het laagdrempelige, het is een echt Roosendaals evenement. "Het is een reunie 'ons kent ons' en onze formule staat als een huis."

De Draai

Zondag en maandag zijn voor De Draai, op zondag is er het warmdraaien met heel veel muziek waaronder Def Rhymz en DJ Paul Elstak in de 90's & 00's. Op maandag is er amusement van de nummer 1 act van Nederland, de Snollebollekes en Django Wagner. De Draai is echt een combinatie van toprenners uit de Giro en de Tour samen met een knallend muziekspektakel.

Het wielerprogramma begin maandag al meteen goed met de kwalificatie Fixed Gear, dat zijn fietsen zonder versnelling en rem. "We rijden eerst 3 manches van 20 minuten waarvan de beste 16 per manche later op de dag om 18.45 uur de finale rijden. Dan krijgen we dus maximaal 48 rijders op het parcours. Baarden en tatoeages zijn niet vreemd in deze sport die overkomt uit Amerika en waar De Draai al een paar jaar geweldige sport laat zien", aldus Wil Buurstee namens de organisatie. De dameskoers heeft ook dit jaar weer heel veel toppers aan de start om 15.15 uur. Bekende namen als Lucinda Brand, Thalita de Jong, Puck Moonen en Annemiek van Vleuten zullen hun benen testen op het 1650 meter lange rondje rond de Kade.

Buurstee: "De beroepsrenners komen voor het eerst op het parcours vanaf 17.35 uur voor een koppeltijdrit. In het kader van 40 jaar De Draai hebben we 20 koppels die met twee koppels tegelijk twee rondes gaan rijden. Daarna gaan ze naar de viptent om zich te mengen met onze partners, de prijsuitreiking zal later op de avond zijn want de profs rijden vanaf 20.00 uur een criterium over 70 kilometer. Het was de wens van het publiek en de partners om weer toprenners aan de start te hebben die je een groot aantal ronden kunt bewonderen. We zijn heel blij met de komst van Mathieu van der Poel naar De Draai. Ook de lokale helden Sjoerd van Ginneken en Moreno Hofland komen aan de start, deze week maken we nog meer namen uit de Tour de France bekend. Premie sprints, een 3 rondenklassement en een superpremie zullen niet ontbreken.

Klaar voor de start

Ook kinderen kunnen dit jaar de kans krijgen om de strijd aan te gaan voor een rondje over de Draai. Rensters als Van Vleuten, Moonen en Wiebes rijden gezamenlijk met de kinderen een ronde, waarbij ze vanaf 200 meter voor de finish met mede coureurs strijden om als eerste over de finish te komen. Daarna is er voor ze op het Wielerplein een parcours en een pumptrack uitgezet waar de kinderen hun talenten de gehele middag kan laten zien. Op het plein vind ook de huldiging plaats en krijgt elke deelnemer een medaille en een leuke attentie. Kinderen van 4 t/m 12 jaar op elke soort fiets kunnen inschrijven via info@dedraai.nl

Hel van de Pin

Na de Volksronde en De Draai is het dinsdag in de Wouwse Plantage andere wielerkoek. Op de vaste eerste dinsdag van augustus is het nationale feestdag in de Wouwse Plantage met de 66e Hel van de Pin. Arian Tak, speaker en organisator: "de Hel van de Pin is naast het Carnaval een echt dorpsfeest. Na ons warmdraaien op zondagmorgen met een toertocht en een barbecue hebben we op dinsdag de wedstrijden met rechte platte sturen zonder verzet. Uitermate spectaculair en uitermate sfeervol. Het parcours, de kolenbaan zal dit jaar extra stoffig zijn omdat de Gemeente Roosendaal deze heeft omgeploegd. We hebben wedstrijden vanaf 8 jaar en strijden gedurende de dag met teams op de verschillende onderdelen om de winst bij De Hel, maar wat nog meer telt is de winst in het Plantageklassement. De ploeg Pin's Verzet heeft daarvoor zelfs de hulp ingeroepen van een 10-tal oud beroepsrenners. Vanaf 13.00 uur is de Plantagebaan in de Wouwse Plantage het decor van De Hel van de Pin.

Meer berichten