Een klein deel van de verzameling van Kees van Hooijdonk. De opbergkasten heeft hij zelf in elkaar gezet.
Een klein deel van de verzameling van Kees van Hooijdonk. De opbergkasten heeft hij zelf in elkaar gezet. (Foto: )

Verzamelaars: Fossielen uit de IJstijd

Elke maand gaan we op bezoek bij een Roosendaler die iets verzamelt. We kijken naar de verzameling, maar ook naar het verhaal dat er achter zit. In deze aflevering toont Kees van Hooijdonk ons zijn fossielenverzameling.

Door Michel Musters

Kees heeft zo'n vijfduizend verschillende fossielen in huis liggen, waarvan het overgrote deel gevonden is in het Zeeuwse dorp Yerseke. Daar staat een fabriek waar schelpen die met een schelpenzuiger zijn opgevist uit de Noordzee vermalen worden. "Ik ging daar vroeger vaak heen om de storthopen te doorzoeken naar fossielen, al het materiaal buiten de schelpen wordt immers weggegooid. Vervolgens neem ik alles mee wat op een fossiel lijkt en zoek ik thuis uit wat het is." Inmiddels is het niet meer toegestaan om daar naar fossielen te zoeken in verband met de veiligheid van mensen. Echt uitgebreid zoeken naar fossielen doet Kees dus niet meer, al ruilt hij af en toe nog met medehobbyisten. Ook ontving hij regelmatig nieuwe vondsten van vissersboten.

De fascinatie voor de natuur heeft er altijd wel al ingezeten bij Kees. "Toen we nog in Hellevoetsluis woonden, maakten we regelmatig een strandwandeling. Ik vond stukjes steenkool met daarin plantafdrukken en zo ben ik geïnteresseerd geraakt. Ook verbaasde ik mij tijdens een vakantie in de Ardennen over het zien van schelpen op 500 meter hoogte. Hoe zijn die daar terecht gekomen? Je gaat meer lezen over geologie en sluit je aan bij verenigingen, en gaat regelmatig zelf op zoek." Dat is gelukt: de zolder en een aparte kamer in het huis van Kees en zijn vrouw staan vol met de meest uiteenlopende fossielen. "In het begin wil je van alles verzamelen en ben je eigenlijk te enthousiast. Dan ga je het afkaderen. Ik heb mij gespecialiseerd in de IJstijd en dan vooral wat in de Noordzee te vinden is. De afgelopen 2 miljoen jaar hebben we hier zowel extreem koude als warme temperaturen gehad en kwamen er in en rondom Nederland veel exotische dieren voor, zoals de grottenleeuw, lynx, sabeltandtijger en zuidelijke mammoet." De katachtigen genieten dan ook van de meeste interesse bij Kees en hij heeft daar inmiddels ook een flinke collectie van.

Het vinden van fossielen geeft volgens hem een enorme kick. "Ik arriveerde een keer bij de fabriek vlak voordat de storthoop werd weggehaald en vond toen op het laatste moment een hyenakaak. Dan denk je: hebbes!" Het verzamelen is echter maar één onderdeel van de hobby. "Je moet je collectie conserveren en registreren. Het wordt ook je expertise. Ik ben conservator in het Natuurmuseum Brabant, geef regelmatig lezingen en publiceer zo nu en dan een artikel in gespecialiseerde tijdschriften." Door het delen van zijn kennis en vondsten heeft zijn verzamelhobby waarde. "Mijn vrouw zorgt er wel voor dat het niet de spuigaten uitloopt", lacht hij. "Vroeger zocht ik een vakantie in Frankrijk uit op een plek waar de meeste fossielen te vinden waren, maar daar ben ik na één keer van afgestapt." Verzamelen moet natuurlijk wel leuk blijven.

Meer berichten