De Kapel van Saint Louis is opgenomen in de stadswandeling van Oudenbosch, hier vertelt de gids zijn verhaal.
De Kapel van Saint Louis is opgenomen in de stadswandeling van Oudenbosch, hier vertelt de gids zijn verhaal. (Foto: Jort Schoemaker)

Oudenbosch is 'het Rome van Brabant'

Op 1 april opende het toeristisch informatiepunt haar deuren in het Station Oudenbosch, het op een na oudste NS station van Nederland, met als doelstelling om Oudenbosch op de kaart te zetten. Na de opening werd een ding al snel duidelijk, er moest een stadswandeling komen. Vanaf komende zaterdag is dat laatste mogelijk, een gegidste stadswandeling langs alle historische pareltjes van Oudenbosch.

Door Bert Pessink

Oudenbosch – "Na de opening van ons toeristisch informatiepunt op de plek waar ooit Vincent van Gogh zijn reis begon naar Zundert is in samenwerking met historicus Mark Buijs en het team van Visit Halderberghe een route door Oudenbosch uitgezet die alle mooie historische gebouwen van Oudenbosch met elkaar verbindt", aldus Jort Schoemaker van het marketingteam Visit Halderberghe. Oudenbosch is bij velen in de regio bekend van de bekende Basiliek, maar ook bijvoorbeeld het Zoeavenmuseum en de bekende Saint Louis kapel.

Schoemaker: "De Kapel van Saint Louis is een echt hoogtepunt op de route. Als je daar loopt, waan je je net in Italië. Veel inwoners van Oudenbosch zijn inmiddels gewend aan de mooie gebouwen en daardoor vaak blind voor de eigen parels. Wij willen de inwoners van Halderberghe en wijde omtrek wakker schudden met de wandeling. We lopen met de groep onder leiding van bekwame verhalenvertellers die een masterclass 'Oudenbosch' hebben gevolgd langs een aantal gebouwen die vanaf 1850 in Oudenbosch zijn neergezet naar het Romeins idee van Pastoor Hellemons. Zo gaan we langs de school van de Broeders van St. Louis, waar soms wel 800 kinderen uit de hele regio onderwijs genoten, onze Basiliek mag ook niet ontbreken. Een heuse kopie is van de Sint Pieters Basiliek in Rome, maar dan op schaalgrootte, eigenlijk is Oudenbosch daardoor een beetje Rome in Brabant. We gaan nergens naar binnen, want dat zou te veel tijd kosten. Na de wandeling kunnen de deelnemers zelf natuurlijk wel de Kapel bezoeken of het Zoeavenmuseum."

Meer berichten