De Nederlandse equipe met uiterst rechts op de foto gouden medaillewinnaar Bas Moerings.
De Nederlandse equipe met uiterst rechts op de foto gouden medaillewinnaar Bas Moerings. (Foto: Spoolder.net / Digishots)

Roosendaalse ruiter in de prijzen EK

Tien jaar was het geleden dat er bij het hippische Europese Kampioenschap springen voor Young Riders voor het laatst goud werd behaald door een Nederlandse equipe. Afgelopen week lukte het wel en de Roosendaalse ruiter Bas Moerings maakte onderdeel uit van het winnende landenteam.

Door Bert Pessink

Veeningen – Het Drentse Veeningen was afgelopen week het decor van de Europese Kampioenschappen springen voor Young Riders. Dat zijn de ruiters in de leeftijdscategorie 19 tot en met 21 jaar. In het Nederlandse team ook de Roosendaler Bas Moerings met zijn paard Fosther. Voor Moerings begon het toernooi anders dan hij gewend was. "De eerste omloop in het jachtparcours verliep slecht, voor het eerst kwam ik na een fout met mijn paard Fosther niet aan de finish. Daar baalde ik wel van, want je krijgt in de uitslag voor het team dan de langzaamste tijd achter je naam plus 4 strafseconden. Gelukkig telden van de vijf ruiters alleen de beste drie voor het landenklassement zodat we als landenteam na de eerste dag op plaats drie stonden."

De tweede dag verliep voor Moerings en zijn paard Fosther veel beter, in de eerste omloop op het klassieke parcours met sprong en waterbak maakten beiden een foutloze omloop. Ook de tweede omloop in het internationale veld verliep heel goed. Samen met de scores van zijn teamgenoten was het voldoende om als eerste te eindigen van de 10 deelnemende landen. Het nationale team van België werd tweede, Duitsland werd derde.

Ingetogen, maar erg blij was coach Luc Steeghs. "Hier heeft vandaag een echt team gestaan. Stuk voor stuk bleven ze rustig en bleven ze zich concentreren op het rijden. Ook Bas Moerings, die geen enkele ervaring op dit niveau had."

Goud dus voor Bas Moerings: "Ik train eigenlijk de hele week, ben de hele week met paarden bezig. Mijn ouders hebben een fokkerij en mijn ambitie is het om met eigen gefokte paarden zo goed mogelijk te presteren. Ik ben met Fosther in 2018 en 2019 al derde geworden bij het NK Young Riders."

Het paard Fosther heeft voor Bas Moerings een speciale betekenis: "Fosther heeft een hart van goud, dit EK was de eerste wedstrijd ooit waar we een keer niet aan de finish kwamen. Het mooie aan Fosther is dat eigenlijk iedereen met hem aan de finish kan komen. Als trainer moet je eigenlijk tussen de oren van het paard gaan zitten om hem alles uit te leggen, zeg maar met communicatie zonder woorden en dat heeft Fosther goed opgepakt."

Wat de Europees team kampioen Young Riders in de toekomst gaat doen is nog niet helemaal duidelijk, na het Jan Tinbergen College en het Johan Cruijff College is er met een fokkerij thuis een duidelijke kans dat hij in de paardensport actief blijft. Binnen nu en twee jaar hoopt hij hier meer duidelijkheid in te krijgen.

Meer berichten