Birtgit Tromp, Hossam Althakali, Bjarne van den Berg.
Birtgit Tromp, Hossam Althakali, Bjarne van den Berg. (Foto: Roosendaal voor elkaar)

Roosendaal voor elkaar Beweegmaatjes in Roosendaal

Wonen+ (onderdeel van Wijzijntraversegroep) heeft samen met Sportservice Noord-Brabant een mooi project opgezet genaamd: Beweegmaatjes. Fontys Sportkunde studenten worden ingezet op vragen van bewoners uit Roosendaal die meer willen bewegen, maar dit niet zelfstandig kunnen. Vaak zijn dit bewoners die zich eenzaam voelen en erop uit willen. Medewerkers en vrijwilligers van Wonen + hebben deze mensen vaak goed in beeld, en zijn daarom de samenwerking aangegaan met Sportservice Noord Brabant.

Birgit Tromp en Bjarne van den Berg gaan sinds begin dit jaar wekelijks fietsen met Hossam Althakali, die blind is, op de tandemfiets.

Signaleren

Branca Versteeg van WijZijn Traverse Groep, tevens initiatiefnemer van dit project spreekt van een mooie samenwerking: "Bij Wonen + krijgen we wekelijks aanvragen binnen voor een maatje. Soms komt iemand binnen met een vraag voor een klusser. Wanneer dan één van onze vrijwillige kennismakers langskomt, blijkt dat er meer vragen liggen en er bijvoorbeeld behoefte is aan een maatje. We hebben gemerkt dat er steeds meer 'beweegvragen' binnen kwamen die we moeilijk konden koppelen. We hebben contact gelegd met Sportservice om de mogelijkheden te bespreken. We hebben in een korte tijd vraag en aanbod met elkaar kunnen koppelen, dit heeft geleid tot vijftien matches!"

Laagdrempelig

Fontys Sportkunde studenten die bij Sportservice-Noord-Brabant stage lopen zijn met tweetallen gekoppeld aan een beweegmaatje. Deze studenten gaan wekelijks een uurtje op pad om met hun beweegmaatje erop uit te gaan om wat lichaamsbeweging te krijgen. Dit is heel uiteenlopend van een stukje wandelen of fietsen tot een potje jeux de boules. De studenten spelen hierbij in op de behoefte van hun beweegmaatje. Het gaat erom dat er een vertrouwensband gecreëerd wordt met het beweegmaatje en dat de drempel tot bewegen verlaagd word.

In de praktijk

"Momenteel zijn er 15 beweegmaatjes aan elkaar gekoppeld die elke week met elkaar aan de slag gaan", aldus Jerome de Clercq van Sportservice Noord-Brabant. "Het is mooi om te zien dat de studenten ook echt genieten van hun praktijkopdrachten en aan de wensen van de beweegmaatjes kunnen voldoen".

Hossam Althakali: "In december kwam ik vanuit Oosterhout in Roosendaal wonen, ik had gebeld met Wonen+ omdat ik volledig blind ben en daardoor niet alleen kan fietsen. Ik zocht iemand die met mij op mijn tandemfiets wil fietsen." Snel daarna werd er een kennismakingsgesprek gepland en kwam Ilonka van Kampen (vrijwilligster van Wonen+) langs. "Toen bleek dat Hossam een geschikte kandidaat was voor het nieuwe beweegmaatjes project. Na een succesvolle kennismaking met Birgit en Bjarne, stapten ze daarna wekelijks samen op de fiets", Aldus Ilonka.

"Iedere week gaan we ergens anders naartoe, we kijken samen wat we willen", vertelt Hossam. "Zo zijn we een keer samen naar de winkel gefietst om een nieuwe batterij voor mijn horloge te halen en een andere keer zijn we samen naar een beweegpunt gefietst waar we met anderen een kopje koffie dronken." Birgit: "Het gaat niet alleen om het fietsen, we leren ook veel van elkaar. Hossam stelt veel vragen en wil graag oefenen met de Nederlandse taal. Hij is nog maar drie jaar in Nederland, hij komt uit Syrië. Ik vind het bijzonder knap hoe goed hij al Nederlands spreekt." Bjarne: "Ik heb van Hossam veel geleerd over Syrië en de Ramadan. Maar ook over hoe het is om blind te zijn en welke hulpmiddelen er zijn."

Hossam: "Voor mij zijn de beweegmaatjes heel belangrijk, ik kijk er iedere week naar uit. Niet alleen de vrijheid van het fietsen vind ik fijn, ook de gezelligheid en de gesprekken met Bjarne en Birgit."

Bjarne en Birgit vertellen dat ze veel hebben geleerd van hun stage bij Hossam: "We hebben een andere cultuur op een ongedwongen manier leren kennen. Daarnaast is het voor ons maar een kleine tijdsinvestering en voor Hossam een groots gebaar Het is mooi dat we iets voor een ander hebben kunnen betekenen."

Het project de beweegmaatjes zal in de zomervakantie even stil liggen. "Maar na de zomervakantie kunnen we weer 40 studenten koppelen aan een beweegmaatje in Roosendaal", aldus een enthousiaste Jerome. Ook meedoen? Je kan bellen met Wonen+ via 06-38772526.

Meer berichten