Over de Tong is uitgeroepen tot beste theaterrestaurant van Nederland. Een kroon op het werk van de werknemers.
Over de Tong is uitgeroepen tot beste theaterrestaurant van Nederland. Een kroon op het werk van de werknemers. (Foto: Luke Govers)

Over de Tong valt in de prijzen

Over de Tong, het restaurant tussen museum Tongerlohuys en schouwburg De Kring, is uitgeroepen tot beste theaterrestaurant van Nederland. Het gebouw aan het Tongerloplein nam dinsdag 25 juni de prijs in ontvangst.

Door Michel Musters

Er deden in totaal 146 restaurants mee in Nederland. Vakblad Theatermaker en Theaterkrant.nl organiseerden de verkiezingen, waarbij het publiek mocht stemmen. De publicaties kregen diverse positieve reacties over het restaurant. "Heerlijk eten", "Brabantse gastvrijheid" en "als je hier binnenkomt word je meteen in de watten gelegd en begint je middag/avondje uit meteen!". Ook artiesten zijn lovend over het restaurant. Zo heeft eerder artieste Miss Montreal al haar genoegen over Over de Tong geuit.

Mark de Wit, de manager van Over de Tong, is in zijn nopjes met de prijs: "Het is de eerste dagen nog een klein beetje onwerkelijk. We hebben er veel positieve media-aandacht voor gekregen en ook op social media slaat het aan met allerlei positieve reacties. Ons team doet er dan ook alles aan om gasten het naar hun zin te maken. Dat dit gewaardeerd wordt is natuurlijk fantastisch." Over de Tong opende in oktober 2016 zijn deuren en Mark, die jarenlange ervaring heeft in de horeca en catering, ging er in juli 2017 van start. "Toen ben ik samen met de chef-kok invulling gaan geven aan het geheel. Na twee jaar is zo'n bekroning op ons werk heel mooi."

Gasten van Over de Tong kunnen genieten van een klassieke Franse kaart. Mark: "De tournedos loopt heel hard, net zoals het visstoofpannetje. Op dit moment bieden we de heilbot als visgerecht aan. Daarnaast neemt de vraag naar vegetarische maaltijden toe, ook bij de artiesten." Het unieke aan Over de Tong is dan ook dat de artiesten en hun crew gevraagd wordt naar hun voorkeuren. "Wij bellen de crew van te voren op om te vragen wat ze willen eten. Zo komen we op de dag zelf ook niet voor verrassingen te staan en verzorgen we hen optimaal. Dat wordt heel positief ontvangen."

Het totaalplaatje wordt afgemaakt met de open uitstraling van het restaurant. "Dankzij het glaswerk creëer je dat automatisch en dat past dan ook bij de huidige trend van openheid en transparantie. We hebben natuurlijke tinten dankzij grote, groene planten en houten tafels." Natuurlijk blijft men bij Over de Tong werken aan verbeteringen. "Het is voor de gasten misschien niet zo spannend, maar het is de hoogste tijd voor een nieuwe keukenvloer die we er in juli in gaan leggen. Daarnaast ook belangrijk om in de gaten te houden: vanaf het nieuwe theaterseizoen in september kunnen gasten aan de theaterkant alleen nog maar met de pas betalen. Wij accepteren ook nog cash, dat vind ik een belangrijke service. Bij ons staat gastvrijheid hoog bovenaan. We bieden een totaalbeleving. Het stukje aan de voorkant, in combinatie met de voorstelling, levert een compleet avondje uit op."

Meer berichten