Jos van Nijnatten heeft op zijn zolderkamer een verzameling aan spullen van Golden Earring staan, van platen tot gesigneerde drumstokken.
Jos van Nijnatten heeft op zijn zolderkamer een verzameling aan spullen van Golden Earring staan, van platen tot gesigneerde drumstokken. (Foto: )

Verzamelaars: Golden Earring-collectie

Elke maand gaan we op bezoek bij een Roosendaler die iets verzamelt. We kijken naar de verzameling, maar ook naar het verhaal dat er achter zit. In deze aflevering praat Jos van Nijnatten over zijn Golden Earring-verzameling.

Door Michel Musters

Qua muziek zijn er wel meer bands waar Jos graag naar luistert – Black Sabbath en Led Zeppelin bijvoorbeeld – maar het Nederlandse Golden Earring is zijn echte passie. "Het gaat om de combinatie van verschillende bandleden en wat ze met hun instrumenten doen." Eind jaren 60 kwam Jos als tiener in aanraking met de band dankzij de hit Just a Little Bit of Peace in My Heart. "Die kwam voorbij op de radio tijdens de Veronica Top 40. Ik dacht dat het – zeker in combinatie met wat er in Vietnam gebeurde – vooral over de oorlog en vrede op de wereld ging, maar veel later ben ik er achter gekomen dat bandlid George Kooymans het nummer schreef toen het uitging met zijn vriendin." Dat is volgens Jos dan ook één van de mooie dingen van muziek: de luisteraar kan er zelf een betekenis aan geven.

De verzamelwoede startte echter pas toen hij in de jaren 90 samen met zijn vrouw Jenny een concert bezocht. "Het laatste nummer dat ze speelden was As Long as the Wind Blows. Dat nummer raakte mij. George Kooymans zingt meestal de ballads en gevoelige nummers, terwijl Barry Hay van de rock-'n-roll is, al worden veel nummers samen geschreven. Maar het hoort bij elkaar, die samensmelting maakt de band uniek." Vanaf dat moment sloeg Jos aan het verzamelen. Inmiddels heeft hij de bandleden samen met zijn vrouw vaak gesproken na allerlei concerten die het tweetal in Nederland, België en zelfs Luxemburg bezocht. Hij heeft plectrums, tientallen platen, cd's en dvd's, posters, boeken en drumstokjes. Van diverse albums heeft hij vele verschillende versies. "In landen worden vaak andere versies uitgebracht, soms alleen met een andere kleur. Zo heb ik een plaat die in Korea is gedrukt." Vele objecten in zijn verzameling zijn ook voorzien van handtekeningen van de mannen. Hij lacht: "George zei ooit eens met een knipoog tegen mij: 'heb je nou nog niet genoeg handtekeningen?'"

De zolderkamer van Jos en Jenny staat is dan ook gevuld met deze verzamelobjecten. Ook staan daar drumstellen, want na zijn pensioen is Jos zelf begonnen met het leren bespelen van dit instrument. "Je gaat de muziek dan nog meer waarderen en krijgt er een nieuwe kijk op." Zijn vrouw vindt de verzameling helemaal prima: "We hebben er ruimte genoeg voor, en we hebben er samen veel aan beleefd. Het is echt zijn ding." En zo gaat Jos rustig door met het afspeuren van Marktplaats en andere plekken om zijn verzameling mee uit te breiden. "Zolang het met passie is heb ik respect voor iedereen die muziek maakt. Muziek verbindt. Het gaat mij niet om wie de beste muzikanten zijn, maar wie mijn favoriet is. De bandleden van Golden Earring zijn zo gewoon gebleven, en tegelijkertijd hebben ze veel voor elkaar en anderen over."

Meer berichten