akker in volle bloei
akker in volle bloei (Foto: natuurwerkgroep)

Wandeling langs bloemrijke kruidenakkers in Rucphense Bossen

Op zondag 23 juni organiseert de NatuurWerkgroep gemeente Rucphen de jaarlijkse wandeling langs een aantal kruidenakkers van het Flower Power project. U kunt niet alleen genieten van de bekende akkerbloemen, maar ook van vlinders, bijen en libellen.

Het project heeft enerzijds tot doel de akkerkruiden in en rond de Rucphense Bossen terug te brengen. Daarnaast trekken de ingezaaide bloemen allerlei insecten aan, die weer worden gegeten door vogels en kleine zoogdieren. Het graan dat ’s winters blijft staan dient als voedsel voor de overwinterende dieren. Zo neemt de biodiversiteit in onze gemeente weer toe.

Dertigduizend bloemen

In 2018 bloeiden er op 18 akkers zo’n 30.000 bloemen. Hiervan stond twee derde op de rode lijst van bedreigde planten. Een kwart daarvan heeft zelfs de beschermde status. Begin van deze maand bleek dat de akkers met wintergraan weer vol met de zeldzame bloemen staan. De akkers met zomergraan doen het door het droge voorjaar wat minder.

Fietsroutes

Om zoveel mogelijk mensen van de bloemenpracht in wuivende korenvelden te laten genieten, heeft de NatuurWerkgroep 2 fietsroutes samengesteld. De langste route gaat ook over zandpaden in de Rucphense Bossen en is ruim 20 km lang. De korte route van ruim 16 km gaat alleen over verharde wegen en paden en is daardoor ook geschikt voor scoot mobiles.

De routes zijn te vinden op de website.

Vertrek van de wandeling

Het vertrek van de wandeling is zondag 23 juni om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Camping de Posthoorn aan de Pierestraat 16, 4715 RP Rucphen. De wandeling is, inclusief drankje, geheel gratis.

Meer berichten