De Roosendaalse Roxanne van Dorst is helemaal hersteld van haar voetbreuk getuige haar drie Nationale titels in Performing Arts.
De Roosendaalse Roxanne van Dorst is helemaal hersteld van haar voetbreuk getuige haar drie Nationale titels in Performing Arts. (Foto: Roxanne van Dorst)

Ik moest helemaal opnieuw beginnen

Roxanne van Dorst brak in juli 2018 haar voet en mocht daarna 3 maanden niet trainen voor haar passie dansen. Inmiddels is ze bijna een jaar verder en heeft de 17 jarige talentvolle Roosendaalse zich recent laten kronen tot drievoudig Nederlands kampioene Performing Arts. Hieronder vallen de stijlen Ballet, Contemporary en Showdance.

Door Bert Pessink

Roosendaal – Een danstalent is de studente aan het Jan Tinbergen College zeker, zo werd ze in oktober 2018 aangenomen bij de schakelklas van de internationale hogeschool voor muziek, dans en circus Codarts in Rotterdam en kwam ze tot haar eigen grote verbazing door de audities voor de hbo-opleiding docent dans bij datzelfde Codarts, er werden 20 leerlingen aangenomen van de 150 auditanten.

'Ik hou van dansen, ben ooit als klein meisje met 1 uur les per week begonnen en wilde meteen meer, nu train ik op vrijdagavond en zaterdag 7 uur per week bij Codarts, verder 4 uur bij Dansplein Roosendaal en ik train ook 2 uur per week bij Aleco Sport Visions. Natuurlijk train ik thuis ook nog de nodige uren. In Rotterdam wordt heel veel van je verwacht en moet je veel discipline hebben om het allemaal te doorlopen. Codarts is vooral goed voor de technische ontwikkeling. We doen daar ballet en modern, de basis voor mijn dansen, maar ook lessen improvisatie.'

Het breken van haar voet in juli 2018 was een hele klap voor Roxanne. 'Ik mocht niets, miste de optredens voor Roosendaal 750 en de WK. Ik kon helemaal opnieuw beginnen. Eind september ben ik bij Aleco weer voorzichtig begonnen met trainen en een paar weken terug door de fysio blessurevrij verklaard.'

Ondanks haar blessure won Roxanne in het seizoen 2018-2019 drie ranking titels en werd ze kortgeleden in alle drie de onderdelen; ballet solo's, contemporary solo's en showdance solo nationale kampioene.

'Ik heb eigenlijk geen voorkeur voor een van de drie onderdelen. Ballet is heel leuk, show heeft altijd een thema en contemporary, een mix van jazz en modern, is wat vrijer. Het behalen van de drie titels was een hele overwinning. Eigenlijk heb ik die mede te danken aan de eigenschap dat ik nooit opgeef. Het maakt niet uit hoe moeilijk het wordt, ik ben een doorzetter. Ik dans voor mijn plezier, ga er altijd 'open minded' in en tijdens de wedstrijd maakt het mij niet uit of ik win of verlies. Het blijft een jurysport, ik hoop altijd dat de jury mijn dansen goed vinden, als het anders is, dan maar niet. Ik maak mijn dansen zelf. Er zijn wel een aantal regels, zo mag er niet teveel acrobatiek inzitten en moet je wel de gevraagde stijl aanhouden. Punten worden gegeven voor techniek, compositie en image. Ik heb me geplaatst voor het EK in Sint Petersburg en het WK in Polen eind dit jaar. Of ik ga hangt af van de combinatie van mijn opleiding.'

Meer berichten