Een gedeelte van de cast van Pinocchio. JONG! voert de musical van 21 tot en met 29 juni uit in De Kring Roosendaal.
Een gedeelte van de cast van Pinocchio. JONG! voert de musical van 21 tot en met 29 juni uit in De Kring Roosendaal. (Foto: Rocket Stories)

JONG! speelt Pinocchio in De Kring

Van 21 tot en met 29 juni speelt theatergezelschap JONG! hun nieuwste musical Pinocchio in de grote zaal van De Kring Roosendaal. Het is een voorstelling die niet alleen een echte beleving biedt, maar ook eentje met – toepasselijk genoeg – een kloppend hart. "Het gaat er om dat er voor iedereen een juiste plaats is."

Door Michel Musters

Gepetto, een arme Italiaanse timmerman, zou dolgraag een zoon willen. De Fee schenkt hem er een door zijn houten pop tot leven te wekken. Wanneer tijdens een stormachtige nacht het gezin schipbreuk lijdt, wordt Pinocchio opgenomen in een reizend circus. "We geven er wel een eigen draai aan", vertelt Sander Nijssen, die samen met Britt van Gastel het script en de regie op zich neemt. "In het klassieke verhaal wordt Pinocchio's neus bij elke leugen langer, maar dat ziet er op het podium nep uit. Hij moet wel bewijzen aan de Fee dat hij een eerlijk mens is, en daarom verandert hij bij elke leugen een klein beetje terug in hout. Eerst zijn gezicht, dan zijn armen en benen, vervolgens zijn romp en tot slot zijn hart. Dan is er geen weg meer terug." Deze unieke oplossing is alsnog uitdagend, want er moeten verschillende kostuums worden gemaakt en ook de grime-afdeling krijgt het tijdens de voorstellingen druk. "Zo verleggen we onze grenzen. Je moet jezelf blijven uitdagen."

Dubbelrol

Net zoals bij de andere voorstellingen van JONG!, wordt er met een cast van jonge acteurs en actrices gewerkt die de rollen afwisselen. "Zo heeft iedereen een belangrijke rol en speelt iedereen ook mee." Zowel Saartje van Rijen als Lukas Broos vertolken daarom zowel de rol van Pinocchio als een rol in het ensemble. "Zo speel ik twee totaal verschillende rollen", legt Saartje uit, die na de zomer als jongste leerling ooit aan de slag gaat bij de theaterschool in Rotterdam. "Een wat zwaardere hoofdrol en eentje waar je meer los kunt gaan en kunt dansen." Ook Lukas bevalt dit systeem prima: "Bij een tekstrol leg je heel je hart en ziel in de tekst, maar bij een rol zonder dialoog kun je toch laten zien dat je alsnog meedoet en het publiek verrassen." Beide acteurs vinden Pinocchio een zeer interessant personage. Saar: "Pinocchio heeft meerdere lagen, en elke laag probeer je goed over te brengen." Lukas vult aan: "Vorig jaar speelde ik Aladdin, die is gevoelsmatig wat ouder. Pinocchio is nog een kind, en dat vergt een andere mentaliteit."

Talent

Wat Nijssen betreft biedt het theaterstuk ook de nodige diepgang. "We hebben een circusthema – alles in de decors en de kostuums, die we allemaal zelf maken, straalt dat uit. In het circus kan alles: het is er normaal om bijzonder te zijn, en juist raar om normaal te zijn. Het komt er op neer dat er voor iedereen een juiste plaats is. In ieder kind zit een talent. Eigenlijk is het bij JONG! net zo." Kaarten voor de voorstelling zijn te koop via de website van De Kring Roosendaal.

Meer berichten