Roeien is een sport die geschikt is voor mensen van alle leeftijden, van 10 tot boven de 70 jaar (foto: Roeland van der Velde)
Roeien is een sport die geschikt is voor mensen van alle leeftijden, van 10 tot boven de 70 jaar (foto: Roeland van der Velde) (Foto: Roeland van der Velde)

Roeien met Roosendaalse riemen

De Roosendaalse Roeivereniging bestaat al sinds 1988 en heeft haar domein aan de Vlietweg in Roosendaal, midden in de natuur. De inmiddels honderden leden komen uit heel West-Brabant en zelfs uit België. Qua traditionele wedstrijden is de Suikerrace de bekendste. Deze race staat zelfs internationaal hoog aangeschreven. Deze zondag, 19 mei, staan er ZRB Regiowedstrijden voor de jeugd op de agenda op De Vliet.

Door Bert Pessink

Roosendaal – De Roosendaalse Roeivereniging beschikt over een vloot van meer dan 80 boten van verschillende typen, van een ranke skiff tot indrukwekkende 8 persoons wedstrijdboten. Met die boten wordt bij goed weer het water opgezocht voor tochten en trainingen naar bijvoorbeeld de Heense Sas, maar ook naar Oudenbosch en zelfs naar Breda.

Roeien is een sport die geschikt is voor mensen van alle leeftijden, van 10 tot boven de 70 jaar. Kinderen vanaf 10 en 11 jaar zijn, onder het motto 'je bent lekker buiten en toch aan het sporten' al welkom bij de Roosendaalse Roeivereniging, De jeugd krijgt instructie van vrijwillige instructeurs van de club. Dat gebeurt via het jeugdstappenplan van de KNRB. Die opleiding is belangrijk, want roeien is een technische sport. Naast het leren roeien maken de kinderen ook kennis met het materiaal, veiligheid op het water en de vaarregels. Als de jonge roeiers het roeien een beetje onder de knie hebben kunnen ze ook wedstrijden gaan roeien. De Roosendaalse Roeivereniging tekent komende zondag vanaf 09.00 uur op de Vliet voor een regiowedstrijd voor de jeugd.

"Het zijn wedstrijden van de Zuidelijke Roeibond, die worden vier keer per jaar voor de jeugd gehouden. De jeugdige deelnemers komen zelfs helemaal vanuit Maastricht om zich hier met leeftijdsgenoten te meten op het water. De roeiers variëren in leeftijd van 10 tot en met 18 jaar. We varen komende zondag wedstrijden in een skiff, dat is een eenpersoonsboot, dan in een twee en we varen in een vier met stuurman. Steeds zijn er drie boten in de baan die roeien tegen de klok, wie uiteindelijk het snelste is, die is de winnaar", aldus Katrin van der Velde, commissielid jeugdroeien bij de Roosendaalse Roeivereniging.

De roeiers tot 14 jaar meten zich over 500 meter, vanaf 15 jaar is de afstand 1.000 meter. De deelnemers hoeven niet zelf een boot mee te nemen, er wordt gevaren met lichte boten van de Roosendaalse Roeivereniging. Van der Velde: "Naast inzet en training is ook een goede techniek van belang bij het roeien. Naast het willen winnen is ook het plezier heel belangrijk, het is bij ons een vrolijke happening. We hebben een groot draaiboek en draaien dit evenement met heel veel vrijwilligers. Terwijl er een race aan de gang is, varen de volgende boten alweer op naar de start. Het publiek kan dat allemaal goed volgen door op de kant lekker in de zon mee te lopen of te fietsen. Er is de hele dag beweging op het water."

Meer berichten