Mariska met een klein gedeelte van haar uitgebreide verzameling van spullen gebaseerd op het Winnie de Pooh-personage Eeyore.
Mariska met een klein gedeelte van haar uitgebreide verzameling van spullen gebaseerd op het Winnie de Pooh-personage Eeyore. (Foto: )

Verzamelaars: De Eeyore-verzameling

Elke maand gaan we op bezoek bij een Roosendaler die iets verzamelt. We kijken naar de verzameling, maar ook naar het verhaal dat er achter zit. Deze keer toont Mariska Konings haar uitgebreide verzameling van Eeyore de Ezel-spullen.

Door Michel Musters

Het verzamelen heeft altijd al in het bloed van Mariska gezeten. "Als kind verzamelde ik poppen en plastic spaarvarkens. Zo heb ik allerlei verzamelingen gehad. Maar ja, vind daar maar eens de ruimte voor. Het meeste is inmiddels verkocht. Ik verzamel nog steeds meerdere dingen, maar mijn Eeyore-verzameling is wel het belangrijkste."

En dat is te zien. Een paar van haar pronkstukken staan in de woonkamer, maar boven zijn er meerdere slaapkamers gevuld met knuffels, beeldjes, sleutelhangers en allerlei andere objecten gebaseerd op het populaire personage uit de Winnie de Poeh-tekenfilms. Boven het bed hangen planken vol met knuffels, en ook de kasten tegenover het bed staan vol met het blauwe figuurtje. Boven de trap hangen kleurrijke schilderijen van Eeyore die Mariska zelf heeft geschilderd. "Als ik een groter huis had, zou ik het wel weten. Het staat nu ook wel netjes, maar in mijn hoofd stel ik mij voor dat ik het veel uitgebreider neerzet."

Echt een verklaring voor haar fascinatie met Eeyore heeft ze niet. "De tekenfilm is natuurlijk wel erg leuk, met een gevarieerde groep knuffeldieren die allemaal hun eigen persoonlijkheid hebben. Maar het is begonnen toen ik zwanger was van mijn zoon. Toen kocht ik alvast een Eeyore-knuffel voor hem, maar daar moest hij toen hij geboren werd eigenlijk niets van hebben. Ik ben ze toen zelf maar gaan verzamelen." Zelfs die originele knuffel uit 1990 heeft ze nog.

Zo nu en dan vindt ze nieuwe verzamelobjecten op internet, maar het liefst komt Mariska een nieuwe knuffel of beeldje gewoon tegen op straat. "Naar Koningsdag leef ik echt toe. Dan gaan mijn man en ik alle kraampjes af. Dit jaar was het meteen raak bij het eerste kraampje, toen was er een hele verzameling van Winnie de Pooh-knuffels te koop. Ik vond het ook zo zonde om die uit elkaar te halen om Eeyore mee te nemen, dus heb ik ze allemaal maar gekocht voor een schappelijke prijs. Toen had ik meteen al een hele vuilniszak vol."

Haar man, Peter, helpt mee met zoeken en vindt de verzameling geen probleem. "Mariska heeft nogal wat meegemaakt in het leven, en ik geniet er van wanneer zij ergens blij mee is." Ook Mariska's dochter helpt een handje mee. Zo heeft ze diverse Eeyore-spullen meegenomen uit andere landen, zoals Griekenland en Londen. "In Griekenland had ze nét een te zwaar gewicht in haar koffer om terug te vliegen. Toen heeft ze haar nieuwe slippers daar maar gelaten om toch Eeyore mee te kunnen nemen. 's Ochtends vroeg stond ze al op de stoep!" Hoe dan ook maakt de verzameling Mariska dolgelukkig. "Als ik een nieuwe toevoeging voor de verzameling zie die ik nog niet in het bezit heb, fleur ik helemaal op."

Meer berichten