Smartphone Orchestra
Smartphone Orchestra (Foto: Eyedetail)

Memorabele tweede Jongerenherdenking in Roosendaal

Afgelopen zaterdagavond vond voor de tweede keer de Nationale Jongerenherdenking plaats in Roosendaal. Ruim 450 bezoekers kwamen samen in De Kring om de twee minuten stilte te houden en naar alle andere activiteiten te kijken.

CultuurCompaan heeft ook deze keer samen met De Kring Roosendaal het initiatief omarmt en aan Het Dansatelier Roosendaal gevraagd om een bijdrage te leveren aan de invulling van het hoofdprogramma. Samen met een werkgroep bestaande uit jongeren van Stichting JONG! Theater en Jongerenraad Roosendaal zijn alle andere activiteiten samengesteld.

Escape Experience

Zo was er onder andere een heuse Escape Experience waarbij bezoekers lid werden van het Roosendaals verzet om een vals paspoort te bemachtigen. Dit paspoort moest voorzien worden van een BSN-nummer, datum en plaats van uitgifte, naam van de ambtenaar van uitgifte en handtekening. Hiervoor moesten zij in het gesimuleerde dorp allerlei opdrachten vervullen. Door die opdrachten te vervullen, in combinatie met interactie met de acteurs, kwamen ze achter de gegevens voor het paspoort. Hadden ze het goed gedaan, dan mocht hun vluchteling met dat paspoort de grens over. Zo niet... dan werd de vluchteling gearresteerd door de Duitse soldaten.

"Best heftig inderdaad, maar we wilden graag een element toevoegen aan deze herdenking zodat men ook meer kan ervaren hoe het vroeger was", vertelt Bjorn Rommens, voorzitter van de Jongerenraad Roosendaal. "We vonden als werkgroep dat alleen twee minuten stil zijn voor de huidige generatie jongeren niet voldoende is. Die worden wat meer geprikkeld door ervaren."

Smartphone Orchestra

De twee minuten stilte werd niet voorafgegaan door de traditionale taptoe, maar door een Smartphone Orchestra. "Wij waren de enige voorstelling waarbij het toegestaan was om wl op je telefoon met geluid aan te zitten", lacht Rommens.
Elke bezoeker in de zaal kon met zijn smartphone naar een speciale website gaan en kreeg dan automatisch een instrument toegewezen. Zo'n vijf minuten lang was het publiek samen n groot orkest, waarbij ook korte zinnen en namen van overleden kinderen voorbij kwamen. "Voor sommige mensen een emotioneel moment. Na afloop heb ik wel een paar mensen met tranen in hun ogen naar buiten zien komen, omdat ze onder de indruk en geraakt waren", vertelt Rommens.

Vol programma

Het hoofdprogramma bestond verder nog uit een interactie met presentatrice Gwen van Poorten en de dansvoorstelling 'Contrast' van danseressen van Het Dansatelier Roosendaal. In het overige programma was onder meer een dansvoorstelling van MBO Dans Goes studenten, muziek door talentvolle Roosendaalse zangeressen en de band Baby Boomers Drive In. Ook was er een fototentoonstelling met onder andere vijf oorlogsverhalen van mensen uit deze regio. "De fototentoonstelling had voor ons nog een bijzondere lading. De dochter van Mientje, een van de personages uit de verhalen, kwam langs om een bezoekje te brengen, maar ook Alice, de hoofdpersoon van een verhaal, kwam zelf op bezoek om naar haar verhaal te kijken. Dat was voor ons een zeer rakend en respectvol moment", vertelt Rommens.

Meer berichten