Marianne (in rolstoel) en Bo
Marianne (in rolstoel) en Bo (Foto: Suzanne Jansen)

Help oud-Roosendaalse Marianne haar MS te overwinnen

Wat waren we met zijn allen terecht trots op onze nationale held Maarten van der Weijden, toen hij door zijn imposante Elfstedenzwemtocht een gigantisch bedrag voor kankeronderzoek binnenhaalde. Ooit, toen hij acute leukemie kreeg, was het ondenkbaar dat hij zulke enorme Olympische prestaties zou neerzetten, de Elfstedenzwemtocht bijna zou volbrengen en weer een nieuwe poging zou gaan wagen om de tocht nu wel helemaal tot het einde uit te zwemmen. Dit is allemaal mogelijk geworden dankzij een geslaagde stamceltransplantatie.

Veel lotgenoten van Maarten hebben het eveneens aan een stamceltransplantatie te danken dat zij nog leven. Deze behandeling wordt in Nederland namelijk met succes uitgevoerd voor patiënten met leukemie, lymfklierkanker en multipel myeloom (ziekte van Kahler).

Ook andere categorieën patiënten kunnen baat hebben bij een dergelijke behandeling. Vooral een groep MS-patiënten komt daarvoor in aanmerking. Maar helaas wordt de stamceltransplantatie in Nederland aan hen (nog) niet aangeboden. In het buitenland zijn bij MS-patiënten mooie successen geboekt en waarschijnlijk zal dat in Nederland in de nabije toekomst ook wel gaan gebeuren. Maar voor sommige MS-patiënten is het dan te laat. Zij zijn nu nog aangewezen op het buitenland, waar de behandeling niet door de verzekering wordt vergoed.

Eén van die MS-patiënten is de oud-Roosendaalse Marianne (Tan) Weenink. Na haar middelbare schooltijd op het Gertrudis vertrok ze voor haar studie naar Maastricht; later verhuisde ze voor werk naar Amsterdam om uiteindelijk in Den Haag neer te strijken. Helaas kreeg zij MS, waardoor haar lichamelijke functies werden aangetast. Zij leeft daar dapper mee, maar wil tot elke prijs voorkomen dat ook haar verstandelijke vermogens aangetast worden, wat onvermijdelijk gebeurt als er niet wordt ingegrepen.

Na vooronderzoek blijkt dat een stamceltransplantatie in een gespecialiseerd ziekenhuis in Moskou voor Marianne meer dan 90 % kans van slagen heeft. Met beide handen wil Marianne die kans aangrijpen. Maar, zoals gezegd: zij moet het geld dat daarvoor nodig is, zelf bij elkaar schrapen. Zij heeft zelf al wel een bedrag, maar dat is nog lang niet genoeg. Ze kwam vorige week nog 45.000 euro tekort…

Marianne heeft daarom een eigen actie. Meer daarover is te lezen op deze website.

Het lijkt een groot bedrag, maar als alle lezers van deze krant bij voorbeeld slechts 10 euro zouden bijdragen, zou het doel snel worden bereikt! Daarom een dringende oproep aan allemaal: steun deze oud-stadgenote, zodat ze in juli naar Moskou kan afreizen!

Meer berichten