Caspar Ham is komend weekend kanshebber bij het Nationaal Kampioenschap, bij winst wacht het WK in Athene. (foto: instagram Caspar.hm)
Caspar Ham is komend weekend kanshebber bij het Nationaal Kampioenschap, bij winst wacht het WK in Athene. (foto: instagram Caspar.hm) (Foto: )

'Elke spiergroep moet goed uitkomen'

Komend weekend zijn in het Gelderse Voorthuizen de INBA Dutch Championchips for natural bodybulding. Waar in het bodybuilding steeds meer atleten zich gedwongen voelen om doping te gebruiken om te voldoen aan de groot, groter, grootst verwachting, daar gaat deze bond voor een eerlijke variant. Dat wil zeggen dopingvrij. Caspar Ham uit Roosendaal is hierbij een van de deelnemers, hij is in zijn klasse de regerend Europees Kampioen.

Door Bert Pessink

Caspar Ham (26) begon zijn sportcarrière als voetballer en handboogschutter. Door een ernstig auto ongeluk kon hij een tijd niet sporten. Na een zware periode met veel operaties kon de revalidatie voor Ham beginnen. Tijdens deze revalidatie kwam hij in aanraking met fitness oefeningen die zijn lichaam sterker moesten maken. Om zijn lichaam verder te ontwikkelen heeft hij met veel eigen training inmiddels een grote progressie gemaakt en doet hij met succes mee in wedstrijden natural bodybuilding.

Ham: "Ik doe mee in de klasse 'men's physique'. Hierbij worden de bodybuilders in de eerste ronde gezamenlijk op het podium geroepen en moeten ze om beurten een aantal poses aannemen. In de tweede ronde doe je solo een eigen routine. Doel van de beide rondes is het om zoveel mogelijk spiergroepen in je lichaam aan de jury te tonen."

Al weken ligt de volledige focus op het komende Nationaal kampioenschap. "De voorbereiding is 10 weken geleden begonnen. Ik train onder leiding van Georg van Peer in twee Roosendaalse sportscholen. Elke spiergroep moet grondig getraind worden. Naast oefeningen met zware gewichten train ik ook cardio. Dat is niet zwaar, maar het verbrand wel veel vetten. In de competitie moet je 'droog' zijn, dat wil zeggen dat je zo min mogelijk vet op de spieren hebt. Ik gebruik bijna geen suiker en zo min mogelijk vet zodat je het vet op je lichaam gaat verbranden. Zo komen de spiergroepen het beste uit. Mijn lichaam staat na alle training nu echt in de survivalmodus en ik moet zeggen dat ik vlak voor de wedstrijd de hele tijd honger heb. Ik eet echter gezond en voel me fit, positief en lekker energiek. Het afgelopen jaar heb ik gevraagd aan de jury wat er beter kon en daar heb ik hard aan gewerkt. Deze laatste week voor het kampioenschap oefen ik vooral veel poses."

Ham wilde in het bodybuilden wel een serieuze kans maken. Bij deze bond die wereldwijd in 50 landen actief is, zijn er continue dopingcontroles, staan er op een positieve test forse geldboetes en is er een openbare Hall of Shame. "Ik heb nooit de drang gehad om iets te gebruiken om mijn lichaam beter te maken. Je kunt echt, en daar spoor ik de jeugd ook op aan, een mooie fysiek krijgen zonder dat je meedoet aan wat de sportwereld van je verwacht en daar ben ik trots op. Gezondheid gaat altijd voor. Bovendien levert het mij heel veel zelfrespect en discipline op."

Meer berichten