Op zaterdag 20 april is om 20:15 de dansvoorstelling Encounter te zien in de kleine zaal van De Kring. De voorstelling is gemaakt door Nishant Bhola. Kaarten zijn te bestellen via de website van De King.
Op zaterdag 20 april is om 20:15 de dansvoorstelling Encounter te zien in de kleine zaal van De Kring. De voorstelling is gemaakt door Nishant Bhola. Kaarten zijn te bestellen via de website van De King.

Menselijke emoties uitgebeeld in dans

Op zaterdag 20 april gaat de dansvoorstelling Encounter van choreograaf Nishant Bhola in première in de De Kring Roosendaal. Het gaat over de meest basale menselijke emoties.

Door Michel Musters

"In het grijze gebied kunnen we alles zijn." Dat is volgens Nishant, die met zijn dansgezelschap World of Dance inmiddels wereldwijd een begrip is, de kern van de voorstelling. "Mijn inspiratie begon tijdens de protesten tijdens de Arabische lente begin dit decennium. Op de avond dat het Egyptische volk werd bevrijd van president Hosni Mubarak werd verslaggeefster Lara Logan toen haar camera uitviel door een groep mannen verkracht op het Tahrirplein. Dat heeft iets met mij gedaan. Er was daarvoor een duidelijke scheiding tussen het goede en het kwade: de gewone man die vrede wilde voor zichzelf en zijn familie, met daar tegenover de dictator. En toch besluit die gewone man in een fractie van een seconde om iets te doen wat alle grenzen overschrijdt. Er veranderde iets in dat moment, en dat levert een grijs gebied op."

Vanuit die inspiratiebron is Nishant de grijze gebieden van de mensheid gaan verkennen. Ook het positieve aspect van dit grijze gebied komt aan bod. Het betekent immers dat elk mens vol verrassingen zit en vanuit dat uitgangspunt goede dingen kan doen. Dit uit zich in een dansvoorstelling van een uur die gaat over "de meest basale menselijke emoties. Ook al kun je het verhaal niet echt volgen, je voelt wel de emotie in je onderbuik", vertelt Nishant. "Op die manier verbind ik mijzelf met het publiek. Die vorm van abstractie is juist zodat mensen het zelf kunnen invullen. De gebeurtenissen in Egypte en het vroegere Duitsland hebben mij geïnspireerd, maar uiteindelijk gaat de voorstelling over één persoon in een grijs gebied."

Aan de voorstelling is een intensief voorbereidingstraject voorafgegaan. "Ik heb twee maanden lang vier dagen in de week om een voorstelling te maken en te repeteren, maar ik maak in de allereerste week al een versie van 20 minuten. Daardoor word ik gedwongen om helder te zijn. Ik heb al wel een gevoel in mijn buik - een intentie - maar die moet ik neerzetten. Die kortere voorstelling hebben we vier keer met publiek geoefend. Deze is al zeer goed ontvangen en daarna gaan we in dialoog met de aanwezigen om de voorstelling bij te schaven en uit te bouwen." Met zijn groep van tien dansers en danseressen, bestaande uit zowel de top van de professionele danswereld als sterke amateurs, is een uiteindelijke versie ontstaan die op 20 april om 20:15 in De Kring te zien is. Kaarten zijn te koop via de website van het theater.

Meer berichten