Jennifer van Home Sweet Home zit tussen twee cliënten die gezellig aan het kleuren zijn. Op 19 april is na een familiedag een inloopavond.
Jennifer van Home Sweet Home zit tussen twee cliënten die gezellig aan het kleuren zijn. Op 19 april is na een familiedag een inloopavond. (Foto: )

Een dagbesteding voor iedereen

In dagbesteding Home Sweet Home zijn allerlei culturen naast elkaar te vinden. Volgens oprichtster Jennifer Vaarnold-Dawson is dat juist belangrijk: "We leven in een multiculturele samenleving en ik wil laten zien dat iedereen bij elkaar kan zitten. Het werkt helemaal prima."

Door Michel Musters

In de ruime woonkamer in een antikraakgebouw aan de Waterstraat 65A is het een gezellige bedoeling. Een aantal vrouwelijke cliënten op leeftijd zijn lekker aan het kleuren, een aantal jongere cliënten spelen een computerspel en anderen maken weer een praatje. "Mag in de krant staan dat we nog op zoek zijn naar sponsoren voor een busje?", vraagt een mevrouw.

"Elke ochtend vanaf half 10 a 10 uur is de inloop", legt Jennifer uit. "Dan wordt er samen ontbeten en daarna gaan we naar de activiteitenruimte." Zo kan er gegymd worden en staan er instrumenten. In de middag wordt vervolgens een warme maaltijd gemaakt, vaak ook met behulp van de cliënten. "Je staat verstelt hoe open mensen praten wanneer ze met z'n allen lekker aan het eten zijn." Daarna volgt een rustige activiteit tot 16:30 uur.

Jennifer runt de dagbesteding, maar ook haar man, dochters en nicht helpen regelmatig mee. Verder biedt de dagbesteding ruimte voor vrijwilligers en stagiairs. Elke dinsdag, donderdag en vrijdagochtend is het gebouw geopend, maar binnen enkele weken is Home Sweet Home de gehele werkweek open. De cliënten bestaan uit mensen met alzheimer, visuele beperkingen, licht verstandelijke beperking of mensen die bij de GGZ lopen. Er zitten Nederlanders, Marokkanen, een Irakees, een Indische en een Surinamer tussen. "Die multiculturele insteek is geïnspireerd door mijn oma en deze geweldige vrouw heeft mij opgevoed en de laatste tien levensjaren heb ik voor haar gezorgd", vertelt Jennifer trots. Voordat ze het leven liet, zat haar oma in een verzorgingstehuis met alleen Nederlanders. "Daar zat ze toch niet helemaal op haar plek. Toen ik na jarenlange ervaring in de zorg voor mijzelf begon met Home Sweet Home, wilde ik mensen een ruimte bieden waar al deze culturen prima naast elkaar kunnen bestaan."

Een ander uniek aspect aan Home Sweet Home is de kleinschaligheid gecombineerd met de zeeën van ruimte. Per dag biedt de dagbesteding ruimte voor maximaal veertien cliënten, zodat er voor iedereen aandacht is. Naast de binnenruimte is er nog een prachtig park en door de ligging naast Wiekendael zijn er zelfs cliënten van daar die langskomen. Iedereen is welkom om op de dagen dat de dagbesteding is geopend een kijkje te nemen. "We maken eerst kennis met potentiële cliënten en laten ze vrijblijvend twee dagen meedraaien om te kijken of het ze bevalt." Op vrijdag 19 april is een familiedag en komt Roosendaal Danst optreden. Vanaf 19:30 is dan inloopavond en kunnen geïnteresseerden langskomen voor een eerste blik en kennismaking. Contact opnemen via de website is ook altijd mogelijk.

www.homesweethomeroosendaal.nl

Meer berichten