Kapper Ger voor een klein gedeelte van zijn verzameling oude scheermessen in zijn zaak Knippen & Zo.
Kapper Ger voor een klein gedeelte van zijn verzameling oude scheermessen in zijn zaak Knippen & Zo. (Foto: )

Verzamelaars: Oude scheermessen

Elke maand gaan we op bezoek bij een Roosendaler die iets verzamelt. We kijken naar de verzameling, maar ook naar het verhaal dat er achter zit. Deze keer bezoeken we Knippen & Zo, de zaak van Kapper Ger, voor zijn verzameling authentieke scheermessen.

Door Michel Musters

Bij binnenkomst in de herenknipzaak valt meteen de authentieke, klassieke sfeer en aankleding op, van de houten kappersmeubels tot de metalen kassa. "Die is wel zestig kilo", weet Ger te vertellen. "Die maakten ze zo zwaar omdat hij vroeger altijd bij de ingang van de winkel stond en niemand hem zo kon stelen." De klassieke aankleding doet denken aan de trendy barbiers die overal als paddenstoelen op de grond schieten. "Maar ik zat hier met mijn zaak al voordat dat populair werd."

Nog opvallender is de grote verzameling aan oude scheermessen die in diverse vitrinekasten in de winkel verspreid staan. Ger zit al 45 jaar in het kappersvak, eerst onder een baas en sinds een jaar of vijftien in zijn eigen zaak in de Damstraat. "Vanwege mijn werk – dat meteen ook mijn hobby en mijn passie is – ben ik de scheermessen gaan verzamelen. Je ziet er eens eentje liggen op de rommelmarkt en koopt hem, en zo begint het." De verzameling van zo'n 350 scheermessen trekt veel bekijks bij zijn klanten. "Dan vertel ik dat er op sommigen nog opgedroogd bloed zit. Wie weet wie er met dat scheermes is afgerekend", lacht hij. "Sterke verhalen doen het natuurlijk goed."

De verzamelpassie van Ger is echter bloedserieus. Hij heeft tijden gehad dat hij met zijn vrouw wekelijks allerlei markten afstruinde, op zoek naar oude scheermessen, en zo nu en dan zelfs verzamelbeurzen bezocht. "Het gekke is dat je op de markt de meest waardevolle messen, bijvoorbeeld van oud ivoor – nieuw ivoor moet je natuurlijk niet goedkeuren – voor een habbekrats kunt kopen. Ze zien er vaak niet opvallend uit en mensen denken er een paar euro's voor te kunnen vangen. Dat maakt mijn dag meteen goed. De minder waardevolle scheermessen, bijvoorbeeld van celluloid, zien er dan weer mooier uit en kosten daardoor meer." Aan kennis over deze opvallende verzameling geen gebrek bij Ger. Hij weet hoe hij de messen scherp kan houden hoe je met een hete naald kunt testen of een scheermes van waardevol materiaal is gemaakt. "Ik ken marktmensen die voor mij zelfs rondkijken of ze waardevolle scheermessen kunnen vinden."

Ondanks de waarde verzamelt Ger puur voor het plezier, voor het goede gevoel dat hij krijgt wanneer hij zijn verzameling aanschouwt. Hij blijft er dan ook mee doorgaan tot hij er bij neervalt, net als met zijn werk. Grappend: "Dan moet de klant de andere helft van zijn kapsel bij laten werken bij een andere kapper, want dan lig ik op de grond." Maar scheert hij zijn klanten ook met de klassieke scheermessen? "Nee, daar gebruik ik de modernere scheermessen voor, die zijn makkelijker te vervangen. Maar soms wil een klant met zo'n authentiek scheermes geschoren worden, dan is dat geen probleem hoor!"

Meer berichten