Winkel in Heerle, met vrijwilligers.
Winkel in Heerle, met vrijwilligers. (Foto: BN de Stem)

SuperdeBuurt Heerle viert 5-jarig jubileum

SuperdeBuurt bestaat 5 jaar: eerste lustrum van de coöperatieve dorpswinkel is een feit. Wat op 28 maart 2014 na een jarenlange voorbereidingstijd hoopvol en enthousiast van start ging, is inmiddels een niet weg te denken onderdeel van Hèrel en bestaat inmiddels 5 jaar: SuperdeBuurt, de eigen supermarkt.

Tijdens die voorbereidende periode zijn alle alternatieven getoetst en uiteindelijk kwam een coöperatie door en voor de inwoners als meest geschikte optie uit de bus. Ruim 180 inwoners van Heerle zijn destijds lid geworden van de opgerichte coöperatie en daarmee mede-eigenaren geworden van de winkel.

Een volwaardige winkel waar alles gevonden wordt voor de dagelijkse boodschappen. Tegelijkertijd geeft de winkel ook een impuls aan de leefbaarheid van Heerle. Immers, een dorp kan alleen maar leefbaar blijven als er voorzieningen zijn en daarmee wordt het aantrekkelijk als vestigingsplaats. Daarin voorziet de coöperatie sinds de oprichting d.m.v. de eigen supermarkt SuperdeBuurt.

De winkel was er niet gekomen als diverse partijen niet geholpen hadden. De al genoemde coöperatieleden, crowdfunding bij lokale betrokken ondernemers en inwoners, een bijdrage van de Gemeente Roosendaal en een bijdrage van het RABO-bank Coöperatiefonds droegen allemaal bij. Stuk voor stuk waren deze partijen essentieel voor het kunnen beginnen. Tegelijkertijd vergeten we dan bijna de 2 belangrijkste stakeholders: de leveranciers, bij voorkeur lokaal, en de klanten.

Niet alleen de oprichting is door en voor de bewoners gedaan, ook de exploitatie wordt door de bewoners van Heerle zelf gedaan. Dagelijks wordt de winkel gerund door vrijwilligers onder verantwoording van twee part-time bedrijfsleiders. Hèt schoolvoorbeeld van betrokkenheid en samenwerking en daarmee ook een voorbeeld voor andere soortgelijke initiatieven in Nederland. Zonder vrijwilligers kon en kan de opzet zoals voor ogen was niet verwezenlijkt worden.

Intussen draait SuperdeBuurt alweer vijf jaar, in het begin waren er flinke tegenslagen en alles was nieuw voor zowel vrijwilligers als bestuur. Heel veel inspanningen, heel veel goed werk, heel veel ervaring en medewerking later mag Heerle nog steeds trots zijn op het resultaat. De winkel staat en oogst veel lof in uitstraling en opzet en klantvriendelijkheid.

Naast de bezetting blijft de omzet en daarmee een rendabele exploitatie de grootste uitdaging. En een continue aanwas van vrijwilligers voor in de winkel zelf, maar ook om alles achter de schermen te regelen. Heerle heeft bewezen dat het kan en dat zal ook het uitgangspunt zijn voor de komende jaren: doorgaan op de ingeslagen weg en met zijn allen de schouders eronder om ‘Super de Buurt’ voor Heerle te behouden.

Eerst wordt het eerste lustrum gevierd, wat op 28 maart aanstaande een feit zal zijn.

Er loopt inmiddels een spaaractie voor een tas met boodschappen en 15 juni aanstaande zal er een BBQ en feest zijn voor de vrijwilligers en leden van de coöperatie. Maar net als in de winkel is iedereen uit Hèrel en omstreken van harte welkom. Over het programma volgt later nog informatie, maar zet het alvast in uw agenda.

Meer berichten