Josche Besems en Anissa Boukachni in de Bibliotheek VANnU, waar vanaf 2 april het Mama Café elke eerste dinsdag van de maand is geopend.
Josche Besems en Anissa Boukachni in de Bibliotheek VANnU, waar vanaf 2 april het Mama Café elke eerste dinsdag van de maand is geopend. (Foto: )

Mama Café opent in de bibliotheek

Vanaf 2 april is elke eerste dinsdag van de maand het Mama Café geopend in de Bibliotheek VANnU op de Markt. Alleenstaande ouders, maar ook opa's, oma's en opvoeders kunnen hier hun ervaringen delen, elkaar helpen en interessante workshops en lezingen volgen. De bedoeling is dat kinderen meegenomen worden, zodat een oppas niet nodig is.

Door Michel Musters

ROOSENDAAL - Het idee komt van Josche Besems van Stichting Dreamworkers, die al eerder projecten heeft georganiseerd, zoals de kerstkaartenactie voor eenzame mensen. "Vanuit mijn eigen achtergrond had ik een plek waar net gescheiden ouders elkaar een helpende hand toereiken erg op prijs gesteld. Ik kwam in contact met Anissa Boukachni, de programmamaker van de Bibliotheek VANnU, en besloten we dit project op te starten." Buurtgezinnen Roosendaal, Wij Zijn Roosendaal en de gemeente zijn betrokken bij de opstart van het project.

Boukachni is enthousiast over het Mama Café: "We zijn geen traditionele bibliotheek meer zoals mensen ons van oudsher kennen. Onze rol verandert steeds meer naar een maatschappelijke bibliotheek. We hebben diverse projecten en evenementen lopen gericht op het bevorderen van ontmoeting, het leggen van verbindingen, het delen van kennis en ideeën en met elkaar het gesprek aangaan. Het Mama Café past daar goed bij."

"Het doel van het Mama Café is om het netwerk van alleenstaande ouders te vergroten, eenzaamheid te bestrijden en meerwaarde te bieden via een mooie programmering", legt Besems uit. "Elke eerste dinsdag van de maand van 10:00 tot 12:00 uur zitten we in de grote cirkel in de centrale hal van de bibliotheek. Kinderen kunnen spelen en maken samen met ouders kennis met diverse vaardigheden. waaronder lezen. We hebben lezingen en activiteiten gepland, van voorlezen met gebaren tot mindfulness ouderschap. En hoe tof zou het zijn als een alleenstaande ouder zonder werk via contact in het Mama Café aan een baan komt?" Volgens Boukachni is dit een reële mogelijkheid. "Bibliotheek VANnU organiseert ook Walk&Talk-meetings voor werkzoekenden. Er komen dan bijvoorbeeld vertegenwoordigers van uitzendbureaus langs. We kunnen ouders hierover informeren."

Bovenal is het Mama Café een plek voor alleenstaande ouders om op een ontspannen en vrijblijvende manier met elkaar in contact te komen. Vrijwilligers en laatstejaars studenten Zorg en Welzijn van het Da Vinci College helpen mee. Aangezien alles kosteloos moet blijven, zoekt Besems nog naar een bedrijf dat t-shirts kan laten drukken voor de vrijwilligers of dit wil sponsoren. Ook zijn tips voor leuke cursussen en workshops altijd welkom. Mensen kunnen van zich laten horen door te mailen naar info@dreamworkers.nl. Tijdens de eerste bijeenkomst op 2 april wordt er aandacht besteed aan de Media Ukkie Dagen met als thema 'van speen tot game', waarbij ouders leren hoe jonge kinderen omgaan met de mogelijkheden van nieuwe media.

Meer berichten