Yvette Korpel is geboren in 1972 en deelt haar leven met Doerak, een jeweetwelkater.
Yvette Korpel is geboren in 1972 en deelt haar leven met Doerak, een jeweetwelkater. (Foto: Arrien van Vliet)

Van hulp naar cliënt; de twee kanten van de thuiszorg

Yvette Korpel uit Oudenbosch vertelt hoe zij door het hypermobiel Ehlers-Danlos Syndroom haar baan in de thuiszorg moest opgeven omdat zij zelf cliënt werd.

De diagnose van een erfelijke bindweefselaandoening veranderde het leven van Yvette Korpel rigoureus. Jaren werkte zij als hulp in de thuiszorg, een baan die zij verloor omdat zij zelf hulpbehoevend werd. De ondersteuning die zij altijd alleen verleende, moest zij ineens zelf gaan ontvangen. Dit lastige proces beschrijft zij in haar nieuwe boek, waarin ze de schrijnende kanten van het verhaal op rauwe manier beschrijft maar daarbij ook de mooie kanten van het vak belicht. Door de omslag in haar leven op papier te zetten, biedt zij je een uniek perspectief op dit beroep waar velen dagelijks afhankelijk van zijn.

'De thuiszorg, als hulp én als cliënt - Hypermobiel Ehlers-Danlos Syndroom veranderde mijn leven' is verschenen op 8 maart en wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout. Korpel: "In het boek worden de leuke maar ook de minder leuke aspecten benaderd."

Iedere medewerker in de thuiszorg, of je nu nog werkzaam bent of niet meer, zal aspecten van het werk herkennen in de vele opzichzelfstaande anekdotes in dit boek. Korpel: "In De thuiszorg, als hulp én als cliënt, hypermobiel Ehlers-Danlos Syndroom veranderde mijn leven worden de leuke maar ook de minder leuke aspecten benaderd. Wil jij weten wat je allemaal mee kunt maken als je werkt in de thuiszorg, en hoe het is als je ineens zelf hulp nodig hebt? Dan is dit het boek voor jou. Dit is mijn verhaal, als hulp én als cliënt."

Yvette Korpel is geboren in 1972 en deelt haar leven met Doerak, een jeweetwelkater. Na de diagnose hypermobiel Ehlers-Danlos Syndroom in juli 2017 is haar leven radicaal veranderd. Ze heeft altijd al een passie gehad voor schrijven en dichten en is reeds eerder internationaal gepubliceerd in de Engelstalige dichtbundel 'A Falling Star'. Haar jarenlange droom was om een boek te schrijven en met deze uitgave is die droom eindelijk werkelijkheid geworden.

Meer berichten