Julieta uit Uruguay
Julieta uit Uruguay (Foto: Jenneke Kunst)

Uitwisselingsstudente Julieta: 'Pannenkoeken zijn mijn favoriete eten'

Ze komt uit Zuid-Amerika, is 17 lentes jong en woont al een half jaar bij haar Roosendaalse gastgezin. “Het is heel gezellig. Ik heb hier ook twee Nederlandse zussen, namelijk Lysanne van 17 en Emmeline van 21”, vertelt Julieta Brignoni. Ze gaat in Roosendaal naar school op het Jan Tinbergen College en leert steeds beter Nederlands.

Door Jenneke Kunst / www.hartvoortaal.nl

Vaak spreekt ze nog Nederlands en Engels door elkaar. “Want Nederlands is heel anders. Luisteren gaat goed: ik begrijp alles, maar schrijven is difficult met al die regels”, vertelt ze met een glimlach.

Blonde latino

Door haar lange donkerblonde haren zou je kunnen denken dat Julieta gewoon uit Nederland komt, ware het niet dat zij is getogen in Minas, een kleine plaats in Uruguay. “Dat is een misverstand over Latino’s (mensen uit Zuid-Amerika). Veel mensen denken dat we allemaal donker zijn, maar we zijn gewoon blank hoor”, aldus Julieta. Ze vertelt: “Minas is een kleine stad in Uruguay. Mijn familie woont eigenlijk op zo’n 2 kilometer buiten de stad. Ons huis staat in een buitengebied. Er is veel ruimte rondom ons huis. Je ziet daar veel weilanden. We leven in Uruguay ook veel buiten.” En dan schakelt ze tijdens het praten even over op Engels: “And it is a very nice country to live in. But there is more criminality, it’s more dangerous. In Nederland is het veiliger op straat.”

Naar Nederland

De keuze om een poosje naar Nederland te gaan als uitwisselingsstudente, kwam vanzelf. “Ik wilde graag het land, de cultuur en de mensen leren kennen”, aldus Julieta. “Mijn oudere broer Agustin (nu 21) is ook een jaar op uitwisseling geweest naar Kentucky in Amerika. Een studente uit Finland was ook een tijdje bij ons. En een Nederlandse studente is ook drie weken bij mijn familie, in mijn huis, geweest. Dat meisje vertelde van alles over Nederland en toen werd ik steeds enthousiaster”, doet ze uit de doeken. Eén en eén is twee en het duurde niet lang of Julieta zat in het vliegtuig naar Amsterdam.

Post-its en opdrachtjes

In het Roosendaalse gastgezin is Julieta met open armen ontvangen. Ze voelt zich er thuis. “Ze hebben me echt geholpen met de taal te leren.” De leerlinge van het Jan Tinbergen College vindt het een uitdaging om het Nederlands onder de knie te krijgen. “Maar het is erg moeilijk en anders”, vindt ze. (In Uruguay spreekt men Spaans, JK). “In mijn gastgezin hebben we de eerste drie maanden alleen Engels gesproken en toen steeds meer Nederlandse woorden ertussen. Mijn gastfamilie plakte overal post-its op met de namen van de dingen, bijvoorbeeld op de kast of de stoel. Dat is fijn, want zo leerde ik snel veel woorden”, zegt Julieta. Ook kreeg ze van haar ‘Dutch family’ opdrachtjes om te doen, bijvoorbeeld na het eten: ‘Julieta, wil je dit in de koelkast stoppen?’

Anders

Als Julieta Roosendaal vergelijkt met haar ‘hometown’ Minas, dan kan ze wel een paar verschillen opnoemen. Zoals het weer. “In Nederland is het koud”, lacht ze. “In Uruguay is het altijd tussen de 35 en 37 graden. Ook met Christmas en New Year. De zomers zijn veel warmer dan in Nederland en de winters zijn minder koud. In de winter zie je nooit sneeuw in Uruguay”. Ook het eten is anders volgens haar. “Wij eten veel vlees, zoals steak. Hier in Nederland is veel minder ‘real meat’, maar ik vind het eten wel lekker. Pannenkoeken zijn mijn favoriete eten. Mijn Nederlandse zus Lysanne bakt die. Lekker met ham en stroop.” Waar de jongedame uit Uruguay wel aan heeft moeten wennen, is het schoolprogramma. “In Uruguay moeten de leerlingen 4 á 5 uur per dag naar school. Op het JTC is het wel 8 uur per dag. Dat is veel”, zegt ze. “So I have to study a lot”, voegt ze eraan toe. Ook de manier waarop de mensen met elkaar omgaan, is anders dan ze van huis uit gewend is. “In ‘South America’ zijn de mensen opener naar elkaar toe. It is easier to make friends. Dat gaat vanzelf, maar hier in Nederland moet je meer jezelf introduceren, actie ondernemen.”

Vrienden en carnaval

Julieta heeft op school nieuwe vrienden gemaakt en trekt daarnaast vaak op met andere uitwisselingsstudenten die via dezelfde organisatie YFU (Youth For Understanding) naar Nederland zijn gekomen. Die komen niet alleen uit Uruguay, maar ook bijvoorbeeld uit Argentinië of uit Europese landen. “In totaal wel 50 exchange students!”, benadrukt Julieta. “Ik ga vooral om met Latino’s. Ik en mijn ‘friends’ bezoeken samen steden zoals Amsterdam, Utrecht of Breda. Ook met mijn hostfamily heb ik al steden bezocht. Ik heb al veel uitstapjes gemaakt”, vertelt ze enthousiast. Op vrijdag 1 maart gaat de uitwisselingsstudente carnaval vieren in het centrum van Roosendaal. “Ik ga met een groepje meiden vrijdagavond de stad in”, kondigt ze aan. Dat het heel anders is dan het ‘Braziliaanse’ carnaval in Uruguay, weet ze wel. “Ik ben goed voorbereid. Ik heb een pak gekocht bij Sep. Ik ga als eskimo”, laat ze weten. Lang leve de leut.

Toekomst in Europa

Na de krokusvakantie blijft Julieta nog vier maanden in Roosendaal. Op 6 juli van dit jaar stapt ze op het vliegtuig terug naar Uruguay. Dan stroomt ze op de middelbare school in de klas in, waar ze was gebleven: de 5th grade. “Na de 5th grade, doe ik nog de 6th grade en daarna wil ik naar de university in Montevideo, de capital city (= hoofdstad) van Uruguay om nutrition/dietetics (opleiding tot voedingsdeskundige/ diëtiste) te studeren”, vertelt Julieta. Wil ze in de toekomst nog terugkomen naar Nederland? “Ja, zeker naar Europa. Na de universiteit wil ik in ieder geval naar Spanje to make a future in Europe”, zegt ze vol overtuiging. Een bezoek aan Nederland ligt dan volgens haar zeker in het verschiet. “Met sowieso bezoekjes aan Amsterdam, mijn hostfamily en friends here”, besluit ze.

YFU Nederland

YFU is een non-profit organisatie die zich wereldwijd richt op uitwisselingsprogramma’s voor jongeren van 15 tot 21 jaar. YFU Nederland wisselt al meer dan 60 jaar Nederlandse studenten uit met 42 YFU-partners over de hele wereld. Met 55 organisaties, duizenden vrijwilligers, oud-studenten en (ex-)gastgezinnen is de #yfucommunity één van de grootste jongeren netwerken ter wereld.

Contact

Wil je meer informatie over het zijn van gastgezin, programma’s of bestemmingen? Mail naar info@yfu.nl, bel naar 0297-264850, of kijk op de website.

Meer berichten