Foto:

Vegetarische koffiezaak STEK geopend

Sinds afgelopen vrijdag is het stationsgebouw in Roosendaal een horecagelegenheid rijker: STEK zit op de plek naast de stationsingang, waar voorheen de bloemenzaak zat. Het betreft een vegetarische koffiezaak met een frisse inslag, zowel qua inrichting als qua aanbod.

Door Michel Musters

Eigenaresse Eileen Schapendonk kan zich geen mooiere locatie wensen dan in het stationsgebouw, met al die forenzen die er voorbij lopen. "Al hoop ik dat Roosendalers die nooit met de trein gaan mij ook weten te vinden natuurlijk. Dit is daarnaast een prachtige locatie in een monumentaal pand, alleen het plafond van deze ruimte is al prachtig."

Eileen is opgegroeid met de horeca: "Mijn ouders hadden diverse horecagelegenheden en ik heb zelf jarenlang voor 't Paviljoen gewerkt, dat ook van mijn ouders is. Maar het is altijd al een droom geweest om zelf te ondernemen, dus ik ben blij dat ik nu mijn eigen zaak heb." Dat het ondernemen in de familie zit, blijkt wel uit het feit dat haar broer Elvar vorig jaar al Bruut Barbershop aan de Burgemeester Prinsensingel opende. Nu is het dus tijd voor Eileen om haar eigen zaak te runnen.

Dat doet ze op geheel eigen wijze. Zelf is Eileen namelijk een veganist, wat niet alleen betekent dat ze vlees en vis laat staan, maar ook geen andere dierlijke producten, zoals eieren en zuivel, gebruikt. Zo streng pakt ze het met STEK echter niet aan. De zaak is vegetarisch: dat betekent dat er geen vlees of vis te vinden is, maar dat er bijvoorbeeld wel gewoon melk in de koffie gaat. "In Roosendaal is er niet echt iets wat puur gericht is op vegetarisch eten." De koffie wordt geleverd door het Utrechtse Keen Coffee. "Dat zijn leuke, jonge ondernemers met hele lekkere koffie. Ze hebben een eigen branderij en doen alles zelf. Ik ben zelf gek op hun Braziliaanse koffie, die is lekker een beetje zoet, en die verkoop ik hier dan ook."

In STEK kan er niet alleen een goede kop koffie gedronken worden, maar ook ontbeten of geluncht worden. "Er is een heel gezond aanbod, het menu staat hier op een grote krijtmuur beschreven. Er zijn lekkere broodjes, soep, salades en smoothiebowls. Dat is een smoothie in een schaaltje, dat is echt een hip dingetje, ook op social media, bijvoorbeeld op Instagram. Klanten zijn dan ook meer dan welkom hun gerecht op social media te plaatsen", lacht Eileen. Dat de krijtmuur als levensgrote menukaart dient is sowieso handig, want ze is van plan het menu vaak aan te passen om klanten te kunnen blijven verrassen.

Met veel enthousiasme en passie voor haar zaak runt Eileen nu het net geopende STEK, en ze heet iedereen van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen. "Ik wil niet heel Roosendaal bekeren tot vegetarisme ofzo. Ik denk dat heel veel mensen het niet eens in de gaten gaan hebben dat er geen vlees of vis is, zo lekker zijn de gerechten nu al. Kom het zelf maar eens proberen."

Meer berichten