Werk in uitvoering, Leusveld.
Werk in uitvoering, Leusveld. (Foto: Greet de Schipper)

Hakhout verzamelen op de Oude Buisse Heide

Lekker in de buitenlucht je eigen hakhout verzamelen. Op zaterdag 16 februari is dat mogelijk tijdens de Hakhoutdag op de Oude Buisse Heide. Zo heb je hakhout rechtstreeks uit de Oude Buisse Heide bij jou in huis. Kom de boswachter een handje helpen!

De boswachters van Natuurmonumenten hebben de eiken en berken al in stukken gezaagd. Gezamenlijk leggen we de dunne takken op een hoop en dragen we het dikkere hout uit het veld. Na de klus kun je het hout mee naar huis nemen.

De hakhoutbosjes zijn heel kenmerkend voor het gebied. Ze zijn een thuis voor allerlei planten en dieren. De dichte bosjes bieden dekking en rust aan reeën en konijnen. Ze vormen perfecte broedgelegenheid aan allerlei zangvogeltjes zoals de winterkoning, zwartkop en nachtegaal. De takkenhopen bieden schuilmogelijkheden voor kleine zoogdieren zoals muizen, egels en de bunzing. Daarnaast bieden ze ook overwinteringsmogelijkheden voor reptielen en amfibieën. Eens in de 5 tot 10 jaar worden de takken afgezaagd zodat ze weer nieuwe scheuten krijgen.

Wil je naast het hakken meer weten over de natuur en verschillende soorten hout? En wanneer is hout eigenlijk droog genoeg om te stoken? Kom dan lang tijdens de Hakhoutdag op zaterdag 16 februari van 9.00 tot 14.00 uur in Achtmaal. Kosten: 25 euro, voor leden van Natuurmonumenten: 20 euro. Aanmelden via 'activiteiten' op de website.

Meer berichten