Foto: Noor van Gestel

Dans tegen geweld op Nieuwe Markt

Aanstaande zaterdag wordt er om 14.00 uur gedanst op de Nieuwe Markt. Dit om mensen bewuster te maken van geweld tegen vrouwen. Choreograaf Nishant Bhola raadt iedereen aan om langs te komen om mee te doen of te kijken. "Zelfs je aanwezigheid communiceert dat je tegen geweld bent."

Door Michel Musters

Het concept van One Billion Rising, zoals het evenement heet, is niet uit de lucht komen vallen. Tien jaar geleden begon men in de Verenigde Staten met deze dans tegen geweld en inmiddels doen zo'n honderd landen mee. De wereldwijde dansen worden gefilmd en de video's worden vervolgens op 14 februari tegelijk op internet geplaatst. "Op ieder willekeurig moment krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld", legt Nishant uit. "Dat gaat dus om een miljard mensen. Een dans lijkt misschien niet zoveel uit te halen, maar we zetten er krachtige vrouwen mee neer en laten mensen nadenken over wat er gebeurt. Misschien durf je niet over het onderwerp te praten, maar dan voer je het gesprek toch met bewegingen? Bewegen is onze oertaal."

Niet alleen het evenement zelf is een krachtig statement, ook de voorbereidingen halen veel uit. Nishant: "Het is de derde keer dat we het in Roosendaal doen en het roept een dialoog op. Zo gaan we langs bij brugklassers en proberen we om en nabij de twintig repetities te houden. Tussendoor heb je tijd om het gesprek aan te gaan over geweld. Als ook maar één persoon hierdoor beseft dat geweld niet vanzelfsprekend is, dan is het wat mij betreft al een succes." Dat is ook de reden dat Nishant twee ambassadeurs van het evenement heeft uitgekozen die qua belevingswereld niet verder uit elkaar zouden kunnen liggen: wethouder Klaar Koenraad en Denise uit groep 3 van de HAVO. "Zij zijn met elkaar in gesprek gegaan en dan zie je iets gebeuren, een bewustwording rondom het onderwerp."

Voor Nishant is communiceren via dans vaste kost. Hij is artistiek leider en choreograaf van World of Dance, een dansgezelschap dat tegenwoordig in Roosendaal is gevestigd. "We hebben een goede relatie met Theater De Kring, onze visies matchen. En deze stad heeft een grote amateurkunstvoorziening, maar geen dansgezelschappen, dus we zitten in niemands vaarwater." Nishant heeft voor World of Dance een groep van zes dansers samengebracht, ontstaan na een selectieproces waarvoor meer dan 250 mensen van over heel de wereld zich hadden aangemeld. "We geven overal voorstellingen, van Europa tot Azië. Maar Roosendaal is onze thuisbasis, daar vindt de geboorte van een voorstelling plaats."

De nieuwe voorstelling, Encounter, gaat later dit jaar in première in De Kring. Maar eerst dus One Billion Rising aanstaande zaterdag. "Laat de term dans je niet afschrikken, het is een bewustwording, een oproep op empathie. Normaal zie ik dans als een doel, maar nu is dat het middel om te communiceren. Al sta je er alleen maar te klappen, je maakt een statement."

Meer berichten