Foto:

Verzamelaars: Passie voor postzegels

Elke maand gaan we op bezoek bij een Roosendaler die iets verzamelt. We kijken naar de verzameling, maar ook naar het verhaal dat er achter zit. Deze keer zijn we op bezoek bij Piet van den Berg, die postzegels, maximumkaarten en poststukken omtrent volleybal verzamelt.

Door Michel Musters

"Verzamelen gaat om plezier hebben in je hobby. Het geeft voldoening en is een rustpunt." Wat Piet betreft maakt het eigenlijk niet uit wat iemand verzamelt, zolang die persoon er maar van geniet. Het verzamelen van postzegels en bijbehorende poststukken en maximumkaarten is niet uniek ("en wordt vaak gezien als een hobby voor ouderen", geeft de gepensioneerde lachend toe), maar dat heel zijn verzameling puur uit aan volleybal gerelateerde stukken bestaat is wel uitzonderlijk.

Dat is niet zomaar komen aanwaaien. Als veertienjarige jongen begon Piet al met het beoefenen van de sport – geheel recreatief – en werd hij door een bestuurslid als teller op grote competitiewedstrijden aangewezen. "Dat was toen nog vaak in gymzalen – dan hing je in het rek net buiten het veld om de score bij te kunnen houden." Aan het einde van het seizoen mocht hij mee naar het vijfentwintigjarig jubileum van Sportpaleis Antwerpen. "Daar zag ik voor het eerst échte atleten de sport beoefenen, want de wereldkampioenen - Tsjecho-Slowakije en Hongarije – speelden tegen elkaar. Sinds die tijd is het mijn sport."

Later werd Piet ook bestuurslid in de bond en hielp hij onder andere mee bij de bouw van de sporthal in Veldhoven. Hij werd zelfs uitgenodigd om de Olympische Spelen in 1972 in München bij te wonen. Gelukkig was hij tijdens het gijzelingsdrama al weer thuis. "Toen heb ik tegen mij vrouw gezegd dat dit het plezier niet mag vergallen en dat we ooit samen nog naar de Spelen zouden gaan", blikt Piet met de nodige emotie terug. "In 1992 zijn we dan ook naar de Spelen in Barcelona gegaan. Ik voel mij bevoorrecht dat ik dit allemaal heb mogen meemaken."

Toen Piet na jaren van baan wisselde en in Roosendaal ging wonen wist hij even geen raad met zichzelf en zocht hij naar afleiding. "Een kennis van mij verzamelde postzegels en dat leek mij wel een goed idee. En natuurlijk richtte ik mij op hetgeen waar ik veel kennis van had: volleybal." Jaren is Piet samen met zijn vrouw beurzen afgegaan om postzegels en bijbehorende stukken te verzamelen, al struint hij tegenwoordig vooral het internet af. Hij heeft meegeholpen aan internationale uitgaves waarin postzegelcollecties worden afgebeeld en geeft regelmatig een nieuwsbrief uit over zijn verzameling die wereldwijd wordt gelezen.

Hij hoeft niet zo nodig een complete collectie te hebben: "Als je alles hebt, is dat het einde van het vermaak. Weten dat iets überhaupt bestaat geeft een verzamelaar vaak al voldoening." Wat Piet betreft slaat iedereen aan het verzamelen, zelfs de gejaagde jeugd. "Bij het verzamelen is er sprake van een zekere concentratie. Zoek lekker je eigen interesse op en ga daarmee aan de slag. Dan maakt het niet uit wat er om je heen gebeurt."

Meer berichten