Foto:

Engelen en Raven-show in De Kring

Op 3 februari voert dansgezelschap Qoqo twee keer de dansvoorstelling Engelen en Raven op in De Kring Roosendaal. De voorstelling zit vol met moderne dans en observaties over de hedendaagse maatschappij, besprenkeld met een flinke dosis humor.

Door Michel Musters

Raquel de la Fuente heeft het er maar druk mee. Naast dat ze dansles geeft via het Dansatelier runt ze ook het dansgezelschap Qoqo. Met vrijwilligers, bestaande uit mensen van het Dansatelier, oud-studenten en dansdocenten, stelt ze om de zoveel tijd een nieuwe show samen die uitgevoerd wordt in De Kring. "We repeteren elke zondag, en zeker zo dicht bij de voorstelling zijn dat lange dagen. Ook moeten er allerlei kostuums en sets worden gemaakt." Gelukkig is de moeder van Raquel erg creatief en helpt ze mee met het in elkaar zetten van de kostuums en sets. "We hebben bijvoorbeeld vleugels voor de engelen en raven, unieke jurken en grote piñatas in de vorm van diamanten."

Voor het bedenken en tot stand brengen van een dansshow is Raquel vaak wel een jaar bezig. "Eerst inspireert iets mij en heb ik een halfjaar nodig om het verhaal vorm te geven in mijn hoofd. Vervolgens gaan we er een halfjaar choreografie bij bedenken en repeteren. Ik laat de danseressen ook meedenken en geef ze de kans te improviseren.

Zo vraag ik aan ze: wat zou je doen als je zoveel geld had, dat je niet weet wat je er mee moet doen? Beeld dat uit." Met de gehele groep maakt ze bij het bedenken van de show als het ware een reis: "Het zijn goede oefeningen voor mensen met een passie voor dans, maar ze transformeren ook in een rol. Het is een trip die je maakt." Ze laat soms zelfs haar zoontje, Arne, meekijken om te polsen of een show ook grappig is. "Als hij moet lachen om bepaalde overdreven bewegingen, weet ik dat de show voor iedereen geschikt is."

Engelen en Raven bevat niet alleen mooie dansen ("veel grote, vloeiende bewegingen, veel bewegingen over de grond en liftwerk, waarbij dansers elkaar optillen"), maar biedt ook een kritische noot. "Het eerste deel van de voorstelling, Engelen, is met de juniorgroep gemaakt en draait om een groep vriendinnen die met het vliegtuig op vakantie gaan en neerstorten. Ze kijken als engelen neer op het leven op aarde en verwonderen zich over het gekke gedrag van de mensheid. Het tweede deel, Raven, speelt zich af op de beursvloer, waarin de raven proberen zoveel mogelijk geld bij elkaar te graaien. Ik ben geïnspireerd geraakt door de bankencrisis. Nu is het zogenaamd voorbij, maar is er echt iets veranderd? Als je kijkt in de Verenigde Staten of Spanje, dan zie je dat sommige mensen hun huis zelfs zijn verloren."

Ondanks de kritische blik op de maatschappij – er zitten zelfs vier monologen in over de bubbel en graaicultuur - verzekert Raquel dat de show vooral heel luchtig en vermakelijk is. Kaartjes voor de voorstellingen zijn voor een zacht prijsje te koop via de website van De Kring.

Meer berichten