De Vesta Vuurwerkshow van zaterdag 22 december.
De Vesta Vuurwerkshow van zaterdag 22 december. (Foto: Frank Roks)

Achter de schermen bij Vesta Vuurwerk

Roosendalers die vuurwerk inslaan komen steeds vaker terecht bij Vesta Vuurwerk. Sinds 2011 levert het bedrijf aan consumenten en bedrijven en geeft het ook diverse, spectaculaire shows weg. Daar komt behoorlijk wat bij kijken, zo ondervinden we wanneer we een kijkje in de keuken nemen.

Door Michel Musters

Bedrijfsleider Jeffrey Tepe leidt ons rond door de loods, gevestigd aan de Westelijke Havendijk, die tevens als winkel dienst doet. Wat meteen opvalt, is dat het hele proces van vuurwerk verkopen geheel geautomatiseerd is. Zo kan de verkoop de laatste drie dagen van het jaar zo vlekkeloos mogelijk verlopen. "Mensen kunnen van te voren via onze webshop (vestavuurwerk.nl) alvast bestellen. Wanneer ze het vuurwerk op komen halen kunnen ze via een scherm voor de ingang al hun bestelling inscannen, of via bestelcomputers alsnog een bestelling plaatsen." Vervolgens wordt de bestelling achterin de zaak uitgeprint en meteen naar de opslagruimtes gebracht, waar het vuurwerk wordt ingepakt en naar de klant in de zaak wordt gebracht. "Vaak hebben mensen in een paar minuten tijd hun vuurwerk al. Snelheid en klantgerichtheid staat voorop. Mensen krijgen 's ochtends een glas jus d'orange en 's avonds champagne, en natuurlijk een oliebol."

Het bedrijf is in 2011 opgericht door Patrick Jansen en Rick Klaassen. Het duo runt ook softwarebedrijf Sedna Software, met kantoren in Roosendaal en Kiev. Dat zorgt er niet alleen voor dat de zaken de rest van het jaar gewoon doorgaan, maar ook dat men de technologie in huis had om een goede webshop te lanceren. Naast de verkoop van vuurwerk aan consumenten geeft Vesta ook diverse shows weg, waaronder de jaarlijkse productdemonstratie die afgelopen jaar op 22 december werd gehouden en waar elders in deze krant foto's van te bekijken zijn. Jeffrey: "Verder regelen we bijvoorbeeld het vuurwerk als afsluiting van de Roosendaalse kermis en hebben we shows gegeven tijdens de viering van 750 Jaar Roosendaal." Oprichter Patrick Jansen is zelf naar de gemeente toegestapt met de vraag of zij de show aan het einde van elke kermis mochten afsluiten. "Dit werd voorheen door een bedrijf uit Flevoland gedaan. Het is natuurlijk veel leuker wanneer een lokaal bedrijf dat invult."

Veiligheid van het vuurwerk staat voorop. Om elk pakket vuurwerk in de loods zitten extra lagen brandvertragend karton en zelfs een kooi. Patrick: "Er heerst steeds meer een negatief beeld van vuurwerk, het is dan ook makkelijk om aan illegaal vuurwerk te komen. Wanneer je legaal vuurwerk van ons koopt kan er in feite niets misgaan. Het is niet voor niets dat Belgen ook steeds vaker hun vuurwerk hier komen halen; het Nederlandse wetgevingsproces zorgt er voor dat de kwaliteit hier een stuk hoger ligt. Containers met vuurwerk die in de Rotterdamse haven aankomen worden met steekproeven gecontroleerd en als de kwaliteit niet hoog genoeg ligt, komen ze het land niet in. We zijn daarnaast vorig jaar op basisscholen langsgegaan om aan kinderen uit groep 7 en 8 te vertellen over hoe er veilig met vuurwerk omgegaan kan worden. Dat hebben we dit jaar overgeslagen, maar doen we hopelijk volgend jaar weer. Dan is er weer een nieuwe lichting kinderen die we dit kunnen bijbrengen."

Patrick hoopt dan ook dat het consumentengebruik van vuurwerk niet verboden wordt. "Dan bepaalt de overheid opeens hoeveel geld ze van het Nederlandse volk aan vuurwerk uitgeven. Dat kunnen we beter zelf doen. Natuurlijk is iedere gewonde die er valt één te veel, maar met het siervuurwerk van Vesta houd je het zo veilig mogelijk."

Meer berichten