Foto: Bob Bronshoff

Heimwee naar dat zomervakantiegevoel

De cabaretvoorstelling Wachstumsschmerzen van Rundfunk is een voorstelling lang omver gebeukt worden met grappen. Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout weten dan ook als geen ander het alledaagse om te buigen tot absurdistische scenes en personages.

Door Saskia Smith

"Ik vind het lastig om onze voorstelling uit te leggen", aldus Tom. Het gaat snel in ieder geval. En het is grappig. Ik denk dat je het het beste nog kunt omschrijven als: tadaatssskhwaaaahbambambambambrrupkketjingeinde."

Yannick: "Grappen laten zich nu eenmaal slecht uitleggen. Ken je dat, dat iemand tegen je zegt: 'En toen deden we dit en dit, en dat was lachen, joh' en je dan denkt: oké, wat is hier grappig aan? Wat ik bijzonder vind is dat er tijdens onze voorstelling wordt gelachen zoals niet vaak in het theater wordt gelachen. Dat heeft, denk ik, te maken met dat we mensen ook wel neerbeuken met onze snelheid en overspoelen met grappen, waardoor ze zich uiteindelijk eraan overgeven en dan ongegeneerd kunnen lachen."

Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout zijn in de eerste plaats vrienden, daarna collega's. Hoewel ze het samenwerken zelf niet op die manier zouden benoemen, want ook op het toneel zijn ze vrienden. Ze ontmoetten elkaar zo'n tien jaar geleden tijdens de auditiedagen van de Toneelschool in Maastricht. Terugkijkend beamen ze dat het liefde op het eerste gezicht was. Wat betekende dat ze vooral in elkaar herkenden dat ze alles niet zo serieus namen.

Toen ze beiden afstudeerden van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie – Maastricht werd het niet – moesten ze elkaar in vier woorden omschrijven. Tom: "Ik zei dat Yannick en ik een ziel delen. We kunnen goed samen zijn, vier keer in de week staan we op het podium, op zondag voetballen we in hetzelfde team, we gamen samen; er zijn maar weinig momenten dat we elkaar niet zien."

Die intense vriendschap is meteen hun kracht. Yannick: "De voorstelling is eigenlijk een reflectie op de pijn van het volwassen worden." Want volwassen worden vinden ze niet per definitie heel leuk.

Tom: "Het was vroeger zo'n heerlijk onbezorgde tijd, geen gedoe met hypotheken, geld, muurverf van de huis- en slaapkamer die op elkaar afgestemd moeten worden of bloempotten uitkiezen die bij de gordijnen passen."

Afgelopen oktober won het duo de Neerlands Hoop, de prijs voor veelbelovende theatermakers met het grootste toekomstperspectief. In het juryrapport stond dat Wachstumsschmerzen even ontwapenend als brutaal is en een grote verzameling pijnlijk foute, maar hilarische en absurde scènes. En over Rundfunk zelf: een verademing, met cabaret dat de grenzen oprekt én er prettig ver overheen gaat. Tom: "Zo'n prijs is natuurlijk ontzettend leuk. Vooral omdat we de eerste week in alle theaters waar we speelden champagne kregen. Maar los daarvan is de waardering natuurlijk te gek."

Yannick: "Een docent op de theaterschool zei ooit over ons dat we de jongens achter in de bus waren. Het verwijt op school was dat wij altijd met z'n tweeën waren. Iedereen dacht ook dat we maar wat deden, maar we werkten gewoon tering hard. We waren heel streng voor onszelf. En eigenlijk ook voor iedereen om ons heen. We waren overigens heel beledigd toen dat werd gezegd. Alsof we toch niet helemaal serieus werden genomen. Zo'n prijs laat dan het tegendeel zien. We nemen het leven zelf misschien niet zo serieus, maar onze grappen wel."

Voorstelling

De cabaretvoorstelling is op 18 januari om 20.00 uur te zien in theater De Kring in Roosendaal. Kaarten à 24 euro zijn te bestellen via de website.

Meer berichten