Piet Hectors en zijn prijs bij het zeeaquarium.
Piet Hectors en zijn prijs bij het zeeaquarium. (Foto: Corrie Verbraak)

Piet Hectors uit Nispen Nederlands Kampioen Zeeaquarium

Piet Hectors uit Nispen heeft op 24 november in de Autotron In Rosmalen de eerste prijs uitgereikt gekregen voor Nederlands Kampioen Zeeaquarium.

De wedstrijd werd gehouden door NBAT (Nederlandse Bond Aqua Terra, overkoepelende bond van verenigingen voor houders van aquaria, vijvers en terraria in Nederland). Hectors is lid bij aquariumvereniging ATV Bali in Bergen op Zoom. Elke twee weken haalt hij vers water bij de Oosterschelde voor zijn zeepaardjes.

In 1976 is hij begonnen met een zoetwater-aquarium en in 1995 is hij over gegaan naar een zeewater-aquarium van 200 cm. lang, 60 cm.hoog en 50 cm. diep, met in totaal 600 liter zeewater. In 1998 is hij begonnen met zeepaardjes en het kweken met deze dieren.

In de huiskamer heeft Piet 18 zeepaardjes Hippocampus Erectus uit de Golf van Mexico zwemmen met een koppel mandarijnvissen, poetsgarnalen en verschillende soorten wieren. Zeepaardjes hebben levend voedsel nodig; kleine aasgarnaaltje van 12 mm groot. Deze leven in brakwater die hij in Zeeland in de zomer volop kan scheppen.

In de zomer worden er garnaaltje ingevroren om in de winter te voeren. Ook gaat hij zelf iedere 2 à 3 weken 800 liter zeewater halen bij hoog water in de Bergse Diepsluis, wat in de garage wordt opgeslagen. Verder is in de garage een afgesloten kweekruimte waar de jonge zeepaardjes worden opgekweekt met speciaal voedsel.

Het geslacht van een zeepaardje is goed te zien, het mannetje heeft duidelijk een buideltje waar het vrouwtje de eitjes in legt en na ongeveer 2 à 3 weken het mannetje de jongen baard. Tropische zeepaardjes worden ongeveer 3 jaar oud.

De zeepaardjes is een beschermde diersoort, voor de oudere paardjes heeft Piet een cites nummer (Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna). Piet geniet elke dag van zijn aquarium en het geeft hem ook rust .

Meer berichten