Foto:

Schaatsbaan krijgt een nieuwe look

Vanaf donderdag 6 december tot en met zondag 6 januari kan er weer naar lieve lust geschaatst worden bij Ice World Roosendaal, de jaarlijkse schaatsbaan op De Markt. Dit keer ligt de focus meer dan ooit op de verfraaiing van de baan.

Door Michel Musters

"Vorig jaar werd de schaatsbaan ook wel de blokkendoos genoemd", vertelt Hans van Hoek, de voorzitter van Stichting IJsbaan. "Dit jaar wordt het veel mooier, met de nadruk op openheid. Het dak wordt transparant, zodat je de St. Jan kunt zien, en de aankleding binnen wordt veel fraaier. Mark van Dooren van Sundance Events is aangesteld om het zowel binnen als buiten een stuk mooier te maken. Er komen kerstbomen met sneeuw buiten te staan en binnen bij de schaatsverhuur wordt er een prachtig winters dorpje van gemaakt."

De indeling dit jaar is ook veranderd. De entree van de schaatsbaan zit aan de verre kant van de Markt, de horeca, inclusief eigen entree, aan de kop van de markt en de schaatsbaan in het midden. Dat heeft allerlei voordelen. Zo is nu duidelijker dat het ijscafé gratis te betreden is. Waar voorheen de schaatsen in de ruimte van de schaatsbaan zelf gehuurd moesten worden, zit dit nu in een aparte ruimte. Penningmeester Cees de Bruijn: "Voorheen kregen we vaak klachten dat schaatsen niet droog waren wanneer ze gehuurd werden. Die konden ook niet opdrogen in de ruimte van de schaatsbaan, maar nu ze apart staan gebeurt dat hopelijk wel."

Er valt genoeg te beleven bij Ice World. Op 6 december is de ruimte afgehuurd voor mensen met een beperking, en op diverse dagen zijn er curling toernooien. Op 2 januari is traditiegetrouw het bierkrattencurling voor de horeca en op 16 december is er live muziek dankzij het Kapellen Festival. Natuurlijk is de baan op diverse ochtenden en middagen ook afgehuurd voor schoolschaatsen. Zowel Cees als Hans vinden dat het mooist. Hans: "We zijn vooral tevreden wanneer het schoolschaatsen prima verloopt. Het is belangrijk dat de jeugd blijft schaatsen." Cees vult aan: "Vroeger konden we elke winter nog op natuurijs schaatsen, en daar maakten we nieuwe vrienden."

750 jaar Roosendaal

Ook het feit dat Roosendaal dit jaar 750 jaar bestaat wordt niet vergeten. "We hebben 750 vrijkaarten beschikbaar gesteld aan Stichting Roosendaal 750 Jaar. Een Kerstman gaat op drie koopzondagen in december in de binnenstad die kaarten uitdelen. Ze zijn de laatste paar dagen van dit jaar en de eerste paar dagen van 2019 geldig."

Het duo ziet het dit jaar weer helemaal zitten. Hans: "Samen met de kassière zorgen we er voor dat het nooit te druk wordt. We laten maximaal driehonderd mensen binnen. Het moet niet zo druk zijn dat je niet meer om kunt vallen. Het komt er op neer dat schaatsen gewoon belangrijk is. Ik ben sowieso wel van het sporten. Het is belangrijk dat de Roosendaler in beweging blijft." Met de vernieuwde look moet dat in ieder geval geen probleem worden.

Meer berichten