Foto: Rocket Stories

Het warme kerstgevoel met Kruimeltje

Het theatergezelschap JONG! keert vanaf 26 december weer terug op de planken met hun nieuwe voorstelling Kruimeltje. De musicalproductie roept volgens regisseur en schrijver Sander Nijssen het warme kerstgevoel op.

Door Michel Musters

JONG! is bepaald geen onbekend gezelschap in gemeente Roosendaal. Elke zomer staat de groep jonge acteurs en actrices in De Kring met een nieuwe, zelfgemaakte productie. Hun meest recente voorstelling, Aladdin, sleepte in oktober zelfs de Jongeren Cultuurprijs 2018 in de wacht. Het is voor het eerst dat JONG! ook rond de feestdagen een musical speelt, namelijk op 26 december om 16:00 uur en op 27 december om 16:00 uur en 19:30 uur. "Dat was best spannend", legt Sander uit. "Maar de kaartverkoop gaat als een speer. We hebben veel te danken aan het vertrouwen dat de nieuwe directeur van De Kring, Jan-Hein Sloesen, in ons heeft. Hij vindt dat amateurkunst gestimuleerd moet worden."

Dat beamen de acteurs en actrices van het stuk ook. Romy Jung, die in Kruimeltje de rol van Wilkes speelt: "Ik ben nu 21 en de jongste die meedoet is 10. We werken allemaal samen om iets moois tot stand te brengen en het moment dat we dat op het podium mogen uitdragen, daar doe je het voor." In de zomer kreeg het gezelschap al te horen welke voorstelling het in december zou gaan spelen en daarna volgden de repetities. "Dat kan school soms wel beïnvloeden", legt Thierry Castelijn, die de rol van Spijker speelt, uit. "De voorstellingen vallen vaak samen met de toetsweken", vervolgt Buikie-vertolker Eise Lotterman "Maar sommige scholen geven uitstel of laten je een toets eerder maken." Sander relativeert: "Wat we hier doen, hoort ook bij de ontwikkeling, net zoals een bijbaantje. We zijn samen ergens verantwoordelijk voor en als jij er niet bent, dan kan de machine niet verder draaien." Romy beaamt dat: "Ik vergelijk het altijd met op voetbal zitten, dan heb je elke week ook meerdere trainingen."

Mensen die naar Kruimeltje komen kijken, kunnen een echte familievoorstelling verwachten, zo vertelt Romy. "Het is gezellig om er met het hele gezin heen te gaan en te genieten van een hartverwarmend verhaal." De muziek is op maat gemaakt voor de show en wordt live op het podium gespeeld. Zelfs de kostuums zijn allemaal intern gemaakt. Sander: "Iedereen wordt vanaf het begin meegenomen in het proces van het maken van de productie. We spelen samen de wedstrijd." Thierry vult aan: "Toneel is geweldig. Je mag lekker gek doen. Op straat kijkt iedereen vreemd op, maar op het podium vindt niemand dat raar."

Meer berichten