Foto:

Old Timers: Carnavallen met de Kever

In de maandelijkse rubriek Old Timers kijken we naar unieke en veelal oude voertuigen die Roosendalers in het bezit hebben. We vertellen het verhaal achter de reden dat deze auto's en andere voertuigen in Roosendaal gestald staan. Deze maand: Ralf Heeren met zijn Volkswagen Kever uit 1967.

Door Michel Musters

Ralf kocht in 1998 zijn knalrode Kever. "Het was mijn eerste auto toen ik een rijbewijs had. Ik had altijd al interesse in oude wagens en eigenlijk alles dat oud is. Zo vind ik de muziek uit de jaren '60 ook beter. Ik kan niet echt verklaren waar die voorliefde vandaan komt." Tegenover het huis van zijn zus zag hij de Kever staan. Hij trok zijn stoute schoenen aan, belde bij de overburen aan en wat bleek: ze wilden hem verkopen. Sindsdien sleutelt hij lustig aan de auto, samen met een goede vriend die een eigen loods en brug heeft. "Het is niet altijd makkelijk, wat de auto is maar een halfjaar in productie geweest. Zo moest ik een ruitenwisser vervangen. Alle Kevers hebben daar twee aansluitingen voor, maar deze natuurlijk drie."

Ook toen Ralf een vrouw en later kinderen kreeg, bleef hij trouw aan zijn Kever. Het gezin heeft een tijdlang een moderne auto gehad. "Maar die stond op een gegeven moment steeds langer stil. Je betaalt toch extra wegenbelasting en onderhoud, dus werd het tijd om een knoop door te hakken. De Kever bleef." Overigens altijd op aandringen van zijn vrouw: "Ik heb wel eens getwijfeld of ik hem moest verkopen, maar dat heeft ze altijd tegengehouden. Daar ben ik zeer dankbaar voor." Inmiddels is de Kever niet meer weg te denken uit het gezin en heeft zelfs zoonlief zijn interesse opgepikt. "Die wordt zestien en is er ook gek van. Hij wil mee naar meetings en ritten. Hij is ook al meegegaan naar de Zeeuwse Keverdag en Budel."

Eén ding valt meteen op bij het zien van de Kever: hier rijden liefhebbers van Carnaval in. Dat beaamt Ralf uitbundig: "Carnaval is geen hobby voor ons gezin, maar een levensstijl. Ik ben lid van twee Carnavalsgroepen, mijn zoon zit bij het hofkapel, mijn vrouw werkt achter de schermen bij de stichting en mijn dochter is pas begonnen aan het meebouwen aan een Carnavalswagen. Je ziet het aan de auto: we zijn er helemaal lijp van. Er ligt een knuffel van de Tullepetaon in, er zit een sticker op en natuurlijk de vlag van de Tullepetaon. Dat is overigens het oude ontwerp. Na veel rijden moest ik die vlag een keer vervangen, maar die was nergens meer verkrijgbaar. Toen kwam ik in contact met de ontwerper van de oude Tullepetaon en die heeft hem vervangen."

Inmiddels is de feestelijke Kever een bekend aanzicht in Roosendaal. "Mensen herkennen hem", vertel Ralf. "Ik leen hem wel eens uit voor een trouwerij van vrienden. Een keer ging iemand in de buurt hier trouwen en die werkt bij de politie. Toen zag je een hele stoet met politiewagens en de Kever ertussen." Met de Kever combineert Ralf dus zijn twee grootste passies en daar gaat hij vrolijk mee door.

Meer berichten