Foto: Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch

Zeldzame ruigpootbuizerd ook in NVMO te zien

'De ruigpootbuizerd is in Brabant' meldde BN/De Stem op 10 november. Afgelopen week werd de zeldzame vogel gesignaleerd in de Biesbosch. Reden om ook het Oudenbossche exemplaar voor het voetlicht te brengen.

Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch (NVMO) bezit al meer dan een eeuw een opgezet exemplaar. Het betreft een jong mannetje en hij staat in de torenhoge roofvogelvitrine van de Bovenzaal. Het dier is deel van de Collectie Van den Bogaert, een negentiende-eeuwse toonaangevende brabantse ornitholoog. In 1903 nam het oudenbossche museum deze collectie in eigendom over en had daarmee alle in Nederland voorkomende vogels in huis.

Het bericht meldde dat de ruigpootbuizerd werd gesignaleerd in de Biesbosch door een oplettende boswachter en dat deze een zeldzame verschijning is. Cor van Aart, als deskundig vogelaar verbonden aan het NVMO, weet te vertellen dat de vogel steeds vaker te zien is in Nederland.

Zelfs in onze eigen gemeente huist 's winters een exemplaar. Al een aantal jaren verblijft een ruigpootbuizerd aan de Sint Antoinedijk.

Mede door de zachte winters trekken exemplaren, die afkomstig zijn uit Scandinavië, in het najaar vaak niet verder dan Midden-Europa. Hierdoor overwinteren er in Nederland 's winters zo'n 30 a 40 exemplaren.

Van Aart bestempelt de vogel dan ook niet als echt zeldzaam, maar misschien zijn wij gewoon verwend met deze bijzondere vogel.

De ruigpootbuizerd is groter dan de gewone buizerd. Het dier heeft langere vleugels en een witte staart met donkere eindband. Ook de kleinere snavel en het bevederde loopbeen is kenmerkend.

Meer berichten