Het werk wordt tijdelijk tentoongesteld in de Gehoorzaal van het museum.
Het werk wordt tijdelijk tentoongesteld in de Gehoorzaal van het museum. (Foto: Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch)

Historische zoldervondst in NVM Oudenbosch

Afgelopen dinsdag werd op de zolder van het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch een spectaculaire ontdekking gedaan. Achter een schot kwam een panoramaschilderij tevoorschijn over de landing te Scheveningen door koning Willem I in 1813.

Technisch medewerker Bert Wijkhuizen zocht eigenlijk naar een plank die hij kon gebruiken. In de schuine ruimte tussen het dak en het depot trof hij een groot object aan, op het eerste gezicht een schilderij achter glas in een dikke zware lijst, onder een dikke laag stof. Het bleek te gaan om een uitgewerkt driedimensionale verbeelding van de landing op 30 november 1813 door Koning Willem op de nederlandse kust.

Het werk meet 100 bij 70 cm. en heeft een dikte van 7 cm.. De afbeelding toont een achttal scheveningse boten (met de vlag in top) en de sloep waarmee de koning arriveerde vanuit Engeland. Onder de afbeelding staat de tekst 'De aankomst van zyne Majesteit WILLEM den I. Koning der Nederlanden, prins van Oranje Nassau, groothertog van Luxemburg, Scheveningen den 30 November 1813.

Leuk detail is dat er feitelijk staat 'den eersten Koning der Nederlanden'. De gedetailleerde voorstelling is gesneden uit diverse lagen kurk. Het werk, dat dateert uit het schoolmuseum van de Broeders van Saint Louis, is mogelijk vervaardigd tussen 1863 en 1913. De afbeelding is geënt op het schilderij van Cornelis van Cuijlenburg (1758-1827). Links is de kerktoren van Scheveningen te zien. Waarschijnlijk kwam het tijdens de verbouwing van de zolderverdieping in 2001, toen ook een depotruimte werd opgericht, tussen de wand daarvan en het dak terecht. Het stond nooit als vermist te boek, sterker: niemand wist nog van het bestaan af.

Museumvoorzitter Marcel Deelen is blij verrast met het historische werk, zeker ook omdat het op een perfect moment tevoorschijn komt: de landing op 30 november is immers deze maand 205 jaar geleden.

Het werk wordt tijdelijk tentoongesteld in de Gehoorzaal van het museum.

De komst van Prins Willem werd vertraagd door tegenwind. Pas op 30 november arriveerden twee engelse oorlogsschepen voor de kust in de buurt van Hotel Zeerust. Willem was echter ongeduldig, wilde aan land en klom alvast in een sloep.

Meer berichten