Foto:

Disco Ball'z: een feest van herkenning

Op zaterdag 15 december wordt voor het vijfde opeenvolgende jaar Disco Ball'z in Grand Café Chagall gehouden. De drie organisatoren, allemaal oude rotten van het Roosendaalse uitgaansleven, hebben er in ieder geval zin in: "Het gaat om de tijd van toen herleven."

Door Michel Musters

Robert de Veth, Joep Mol en Hans Hollander zijn jaren werkzaam geweest in de Roosendaalse horeca. "We hebben allemaal in diverse nachtclubs en cafés gedraaid", legt Robert uit. "Het mooie is dat we allemaal in de Bonaparte hebben gedraaid, maar nooit tegelijkertijd!" De sfeer van het uitgaansleven uit de jaren '80 en '90, alsmede de (disco)muziek van die tijd, opnieuw ervaren, daar draait Disco Ball'z om.

Vijf jaar geleden stak het drietal de koppen bij elkaar om een spetterend evenement te organiseren waar het uitgaanspubliek van toen opnieuw warm voor loopt. Robert klopte aan bij Patrick van Oosterbos, de eigenaar van Grand Café Chagall, volgens hem de perfecte locatie voor het feest met de juiste ambiance. Patrick: "Het is niet alsof er opeens allemaal nieuwe gezichten in het café stonden, maar de leeftijd lag wel hoger. Ik was opeens niet meer de oudste in de zaak." Door de jaren heen is het publiek een prettige smeltkroes geworden van jong en oud, al is het feest vooral gericht op bezoekers tussen de 40 en 60 jaar. De muziek is bij disco en dansbare muziek gebleven, maar het is in de loop der jaren wel wat meer up-tempo geworden. Robert: "Mensen willen het allemaal iets sneller met meer dynamiek. We verpakken het in een nieuw jasje, maar het is wel degelijk de muziek van toen."

Dankzij de jarenlange ervaring van het drietal zit het met de sfeer wel goed. "Vorig jaar was het zelfs eigenlijk een beetje te druk, dus daar letten we dit jaar beter op. Er moet wel gedanst kunnen worden. Daarbij gaat het om de kwaliteit, niet de kwantiteit." Het drietal wisselt elkaar af met setjes draaien, maar plant dit van te voren niet. "We voelen dit vanzelf aan", vertelt Hans. "We switchen wanneer het goed voelt." Joep vervolgt: "Hans is bijvoorbeeld echt van de funk, en hij heeft een goede stem door zijn ervaring bij de radio, dus hij praat af en toe de plaatjes aan elkaar. Dat verrast bezoekers positief."

Disco Ball'z wordt vaak op de tweede zaterdag van december gehouden, maar dit jaar vindt het evenement iets later plaats, namelijk op zaterdag 15 december. "Het weekend daarvoor vecht Rico Verhoeven een wedstrijd", vertelt Joep. "Die heeft vroeger bij Chagall gewerkt, dus daar kijkt iedereen dan naar. Daar wijken we graag voor uit, al is Rico natuurlijk meer dan welkom om langs te komen", lacht hij. De kaarten zijn te koop aan de bar van Chagall en kosten 10 euro per stuk. Daar krijgen bezoekers naast een gratis drankje een onvergetelijke avond voor terug. Het thema dit jaar is 'Glitters like Studio 54', naar de beroemde discotheek uit New York. Trek de extravagante discopakken dus maar uit de kast om oude tijden te herleven.

Meer berichten