Cabaretier Jandino Asporaat komt met een knotsgekke klucht om je lachspieren te testen: Judeska in de TBS-kliniek.
Cabaretier Jandino Asporaat komt met een knotsgekke klucht om je lachspieren te testen: Judeska in de TBS-kliniek. (Foto: Ruud Baan)

Interview: Dino de Geprezene in De Kring

"Dino, Diiino!", de chauffeur van Jandino Asporaat probeert hem te vinden. Het is druk en lawaaierig op de achtergrond want ze zijn net aangekomen in Lelystad voor de theatertour 'Judeska in de TBS-kliniek'. Tijdens deze tour zal het gezelschap op 10 november ook de rust in theater De Kring in Roosendaal compleet verstoren.

Door Wendy van Groeninge

Het team van Jandino probeert voor de shows het publiek actief de zaal in te krijgen door rond te bellen en in bijvoorbeeld supermarkten flyers op te hangen. "Ik ga er niet van uit dat door mijn populariteit iedereen zomaar een kaartje koopt. Alleen posters hangen is niet genoeg. Wij geloven dat we één van de leukste comedyshows zijn op dit moment, dus moeten we de mensen overtuigen", vertelt Jandino op zijn gemak, alsof hij alle tijd van de wereld heeft vlak voor het optreden.

Google zegt zonder verdere informatie dat de naam Judeska 'geprezene' betekent. "Echt waar? Dat wist ik niet!", antwoordt Jandino, en met grote hilariteit roept hij zijn entourage er bij om dit te vertellen. "In welke taal?", vragen een aantal mensen. Jandino vrolijk en opgewekt: "Dat maakt niet uit! Dat betekent het gewoon." Kalm gaat hij verder: "Ik vind het tijdens deze theatertour weer heel fijn dat ik niet heel de tijd in mijn eentje op het podium hoef te staan. Delen vind ik wel fijner."

Als publiek naar de shows van Jandino komt kijken is het de bedoeling dat ze lachend en gierend in de zaal zitten. Zou hij ook wel eens een serieuze voorstelling willen maken? "Mensen blij maken en laten lachen is echt mijn ding, dus een hele serieuze voorstelling maken met een boodschap laat ik graag aan anderen over."

Deze week bezocht hij een TBS-kliniek waar hij sprak met jongeren. Daarnaast gaat hij ook regelmatig langs andere instellingen en langs scholen. "Ik doe dus hele serieuze dingen privé, maar op het toneel moet je gewoon doen waar je goed in bent. Vanavond moeten de mensen met een hele grote grijns op hun gezicht naar huis. Dat is mijn taak."

Maar dat is dan toch eigenlijk ook een boodschap? "Zeker! Als je aankomt in het theater met al je gedoe waar je aan wilt ontsnappen of soms hele nare gebeurtenissen, zoals een man die naar me toe kwam en vertelde dat hij en zijn vrouw hun kindje waren verloren, en dat ze tijdens de show voor het eerst sinds lange tijd weer gelachen hadden. Ja, een mooier compliment kun je ons niet geven."

Meer informatie

Kaarten voor de show 'Judeska in de TBS-kliniek' aanstaande zaterdag in theater De Kring te Roosendaal kosten 30,50 euro en zijn te verkrijgen via de website. De voorstelling begint om 20.00 uur in de grote zaal. Slaagt het personeel erin om van Judeska een beter mens te maken of zijn zij straks degenen die therapie nodig hebben?

Meer berichten