Foto:

65 jaar Duifhuizen Tassen & Koffers begon met gelapte schoen

Duifhuizen Tassen & Koffers bestaat 65 jaar. Grondlegger is Adrie Duifhuizen (89). Het eenvoudige winkeltje van weleer is na vele jaren uitgegroeid tot een florerend bedrijf met 25 winkels in het hele land en meer dan 200 medewerkers. "Het was hard werken, maar ik kijk met dankbaarheid terug."

Door Conno Bochoven

Met een kapotte schoen stapte Adrie als 12-jarige knaap binnen bij schoenmaker Remmers. Dat was in de oorlogsjaren. "Ik wilde 'm meteen gerepareerd hebben, want je had niks anders. 'Nou, waarom kom je me niet helpen', zei Remmers, en zo is het begonnen. Tussen de schoenen en paardentuigen." 

De jonge Adrie bleek aanleg te hebben en maakte thuis al snel z'n eerste portemonnees en portefeuilles. Hij werkte er 5 jaar, zat even in de groentehandel, ging een jaar varen bij de Holland-Amerika Lijn en keerde terug aan wal. "Ik liep in Schiedam", vervolgt Duifhuizen, "daar was een lederwarenfabriek waar ze prachtige dingen maakten, echt mooi, fijn werk. Ik ben gewoon naar binnen gestapt. Ik kon komen en daar heb ik het vak écht geleerd." 

Duifhuizen had handelsgeest en kreeg idee in een eigen zaak. "Op de Molendijk ben ik begonnen, waar nu de juwelier zit, toen een heel klein pandje. Portemonnees, tassen en reparaties. De eerste week had ik een omzet van 20 gulden." Lachend: "De tweede week 22,50, dat ging goed dus." Later viel het oog op een groter pand op de hoek van de Oost-Voorstraat. Maar ja, 12.000 gulden. "Ik ben naar de notaris in Mijnsheerenland gestapt. Ik zei: 'Ik heb geen geld en geen spullen, maar dit is m'n plan. Kunt u me helpen?' De notaris regelde een financier."

Dat was in 1953. Duifhuizen stond voor z'n zaakjes, er was weinig concurrentie, mensen kregen meer te besteden en zo groeide het bedrijf. Inmiddels getrouwd verkaste de onderneming naar de Oost-Voorstraat 17 en woonde het gezin, waar in de loop der jaren 9 kinderen geboren werden, boven de winkel. De zaken liepen dan wel voorspoedig, moeilijke tijden waren er zeker ook. Het was hard werken, de zorg voor een groot gezin, en er werd meermaals ingebroken.

Duifhuizen was principieel niet verzekerd. Hij spreidt z'n handen: "Waar het vandaan kwam, we werden van alle kanten geholpen." Inmiddels staan twee zonen, Jan en Theo, alweer jaren aan het roer. Tot op hoge leeftijd hielp hij met reparaties en gaf adviezen. "Ik kijk met veel dankbaarheid terug. Dat het zo groot geworden is, niet te begrijpen."

Meer berichten