De Maestro's hebben wekenlang geoefend met De Gildezonen.
De Maestro's hebben wekenlang geoefend met De Gildezonen. (Foto: Ingrid Michidis)

Wie wordt de Maestro van Roosendaal

Komende zaterdag 27 oktober is de muziekvereniging De Gildezonen in De Kring gastheer voor een bijzonder evenement. Vijf 'bekende' Roosendalers gaan dan voor één keer de muzikale strijd aan wie de beste dirigent is. In diverse stijlen van muziek zullen de Maestro's voor één dag zich in het ritmische zweet werken.

Door Bert Pessink

Een paar jaar terug is muziekvereniging De Gildezonen een nieuwe weg ingeslagen; geen traditionele orkestmuziek, maar Nederlandstalig, rock, pop of musical. Vaak tijdens uitvoeringen samen met een combo of andere musici. Het concert Tribute to Freddy Mercury voor 700 toehoorders was hiervan een goed voorbeeld. "We zijn een muziekvereniging voor en door leden en hebben gevraagd, wat willen we nu. Uit de enquête die we gehouden hebben kwam het op televisie zeer populaire Maestro", aldus Ingrid Michidis, bestuurslid en trompettist bij de Gildezonen.

De Maestro's die komende zaterdag voor het orkest komen te staan zijn Jean-Paul Evertse (Herenknipperij), André Verstijlen (Zuid-West FM), Carmen Hack (zangeres), Haroun Hijman (3 Weesgegroetjes) en Manuela van der Heijden (Heel Holland bakt). Van kapper tot meesterbakker pakken dus het stokje van de dirigent over. Michidis: "De deelnemers dirigeren drie rondes. Ronde 1 is Film met onder andere James Bond en A Brand New Day, ronde 2 is moeilijker met een solist en de ronde na de pauze is een eigen muziek keuze. Het zal een gezonde strijd worden op het podium van De Kring." De maestro's worden deskundig beoordeeld door een driekoppige jury. "Thomas Bruijns, onze eigen dirigent, Bart van Gorp, van wie wij veel arrangementen spelen en Peter Bogers, dirigent van de Valley Sound Bigband." De eerste prijs is een gouden batton en een optreden tijden het slotconcert van Roosendaal 750 jaar in De Kring.

De maestro's hebben voorafgaand aan komende zaterdag diverse malen met het 45-koppige orkest geoefend in Roosendaal. Bovendien hebben ze een dirigentenworkshop gevolgd. Thomas Bruijns, de dirigent heeft een aantal partituren geschreven in spijkerschrift omdat de maestro's natuurlijk geen noten kunnen lezen. Na de vakantie hebben daarnaast elke week drie maestro's bijna een uur voor het orkest gestaan. Waar op de televisie de maestro's afvallen is dat in Roosendaal niet het geval. Ze doen allemaal drie rondes mee. Afgelopen zondag was de laatste doorloop van de avond. Het gaat dus allemaal om ritme en samenspelen.

Aan het eind van de avond, waarvoor nog kaarten te verkrijgen zijn bij De Kring, is de winnaar bekend. De presentatie is in handen van Jamy Rockx. Om met de woorden te spreken van Jean-Paul Evertse van de Herenknipperij: "Voor mij is het geslaagd als de mensen met een lach naar huis gaan en er nog lang over nagepraat wordt."

Meer berichten