Wanneer men oogaandoeningen in een vroeg stadium detecteert, is er mogelijkheid tot behandeling en kan men veel zichtverlies voorkomen.
Wanneer men oogaandoeningen in een vroeg stadium detecteert, is er mogelijkheid tot behandeling en kan men veel zichtverlies voorkomen. (Foto: Specsavers)

Specsavers Roosendaal start met medische oogzorg

Zichtverlies neemt toe in Nederland. Tegelijkertijd worden wachtlijsten voor oogzorg in het ziekenhuis alsmaar langer. Zo is de toegangstijd voor de oogarts met maar liefst 62 procent gestegen sinds 2013. Met name in Noord-Brabant staan de wachttijden enorm onder druk. D

it blijkt uit de 'Nationale Rapportage Oogzorg 2018' van Specsavers en het Oogfonds. Alertheid op alarmsignalen en vroege diagnose zijn nodig nodig om het risico op slechtziendheid of blindheid te verminderen. Daarom breidt Specsavers Roosendaal haar diensten uit en biedt vanaf vandaag een preventief ooggezondheidsonderzoek aan. Hierdoor kunnen signalen van oogaandoeningen in een vroeg stadium gedetecteerd worden door een optometrist.

Oogaandoeningen tijdig detecteren cruciaal

Bij een reguliere oogmeting test de opticien onder andere de gezichtsscherpte en meet de juiste bril aan. Bij een preventief ooggezondheidsonderzoek onderzoekt de optometrist met moderne apparatuur de gezondheid van de ogen door onder andere een foto van het netvlies en een bio-microscopisch onderzoek van de buiten- en binnenzijde van het oog. Er wordt gekeken naar afwijkingen die kunnen duiden op de meest voorkomende oogaandoeningen zoals diabetische retinopathie, glaucoom, maculadegeneratieen staar. Wanneer oogaandoeningen in een vroeg stadium worden gedetecteerd, is er vaak mogelijkheid tot behandeling en kan veel zichtverlies voorkomen worden. Het preventief ooggezondheidsonderzoek kost 29 euro. 

Hans van Hees, optiekpartner Specsavers Roosendaal: "Steeds meer Nederlanders krijgen te maken met slechtziendheid of blindheid. Veel oogaandoeningen uiten zich in het netvlies voordat iemand daar zelf last van krijgt. Daarom is tijdige diagnose van belang. Optometristen kunnen hierin een rol spelen en alleen die mensen doorverwijzen die ook echt tweedelijns zorg bij bijvoorbeeld een oogarts nodig hebben. Daarom breiden wij de expertise in onze winkel uit met de inzet van een optometrist en bieden we deze nieuwe dienst aan."

Oogzorg onder de loep

Gemiddeld hebben jaarlijks ruim 1 miljoen mensen in Nederland een afspraak bij een oogspecialist voor behandeling van een oogziekte, zoals staar, glaucoom, maculadegeneratie of diabetische retinopathie. Op dit moment zijn ongeveer 250.000 mensen blind of slechtziend, waarvan 150.000 mensen met permanente blindheid of visuele beperking als gevolg van een oogaandoening en 100.000 mensen met een niet gecorrigeerde refractieafwijking.

De verwachting is dat dit in 2030 is gestegen naar 315.000 mensen, mede door de vergrijzing. Daarbij stegen de gemiddelde wachttijden in het ziekenhuis voor de oogarts in de afgelopen jaren naar 6,5 week in 2016. Waar dit in 2013 nog op 4 weken lag. In het noorden van het land liep het gemiddelde zelfs op tot 9 weken. Met een stijging van ruim 60 procent overschrijden de wachttijden het nationaal vastgesteld maximum van 4 weken.

Over de Nationale Rapportage Oogzorg 2018

Het onderzoek is in 2018 uitgevoerd door Copenhagen Economics, een vooraanstaand  onderzoeksbureau. Bij de totstandkoming zijn ook Nederlandse oogartsen en ervaringsdeskundigen betrokken. Ga voor meer informatie en om de Nationale Rapportage Oogzorg 2018 te downloaden naar de website.

Meer berichten