Willem Wiericx poseert naast zijn Kever, die hij voor zijn vijftigste verjaardag van zijn gezin heeft gekregen.
Willem Wiericx poseert naast zijn Kever, die hij voor zijn vijftigste verjaardag van zijn gezin heeft gekregen. (Foto: )

Old Timers: Een Kever als cadeau

In de maandelijkse rubriek Old Timers kijken we naar unieke en veelal oude voertuigen die Roosendalers in het bezit hebben. We vertellen het verhaal achter de reden dat deze auto's en andere voertuigen in Roosendaal gestald staan. Deze maand: Willem Wiericx met zijn Kever Jeans.

Door Michel Musters

Voor zijn vijftigste verjaardag – inmiddels veertien jaar geleden – hadden de vrouw van Willem en zijn zoon en dochters een flinke verrassing in petto. "We hadden overal in het huis in totaal vijftig cadeaus verstopt", vertelt dochter Marloes. "Met een plattegrond van het huis moest hij de cadeaus zien te vinden. Daar zaten een hoop onbenulligheden bij, maar het vijftigste cadeau was een klapper: een Kever die bij de garageboxen op hem stond te wachten."

Die Kever was geen toeval: Willem heeft een geschiedenis met het type auto. "Mijn vader had twee Kevers en daar reden we natuurlijk vaak in. Ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht zelf ook een Kever te halen, maar toen had ik er dus opeens eentje op mijn verjaardag!" De Kever, die uit '83 komt, staat nog altijd in de garage bij het huis van Willem en zijn vrouw en er wordt regelmatig mee gereden. Want een auto die niet rijdt, dat is ook maar zonde, zo vindt Willem. "Ik rij mee met de tochten van de Oldtimer Vrienden Club Roosendaal, maar soms ook wel naar mijn werk in Delft." Daarnaast sleutelt Willem er regelmatig aan. "Zo'n Kever is net een bouwpakket. Nieuwere auto's zitten vaak zo ingewikkeld in elkaar, daar kun je niet snel even een lampje bij vervangen. Maar werken aan een oude wagen is net een sport." Volgend jaar wordt de wagen helemaal opnieuw gespoten en krijgt hij nieuwe strips en opgeknapte bumpers.

Daarbij is Willem niet zo van alleen de oorspronkelijk onderdelen gebruiken voor het restaureren van een auto. "Als een schroef of iets anders versleten is aan de Kever, dan vervang ik het gewoon. De originele jeans-bekleding van de auto was ook helemaal versleten. Mijn vrouw heeft toen nieuwe bekleding gemaakt, wel helemaal in de correcte stijl natuurlijk. Ze heeft er zelfs het originele labeltje aan vastgenaaid."

De kever is inmiddels zo'n beetje onderdeel van het gezin. Dochter Marloes heeft de Kever zelfs bij haar trouwerij gebruikt én heeft ook een voorliefde voor oldtimers gekregen. "Bij de laatste rit van de Oldtimer Vrienden Club deed mijn vader mee met de organisatie en heb ik de rit met de Kever afgelegd." Nog meer oldtimers kopen hoeft van Willem niet zo. "Ik ga er geen vijftien op nahouden. Misschien koop ik nog een Dafje, maar ik ben blij met de Kever. Als je na een eindje rijden stopt en je hem daarna gelijk weer wil starten, dan moet je soms wel eens even wachten tot hij is afgekoeld, maar dat hoort erbij. De Kever heeft een uniek geluid en een eigen geur. Hij heeft een eigen karakter." Wat Willem betreft rijdt hij dan ook nog vele jaren rond met de knalrode auto.

Meer berichten