In deze regio zijn vier huizen te bezoeken tijdens de Duurzame Huizen Route in november. Foto: Duurzaam Huis Nederland B.V.
In deze regio zijn vier huizen te bezoeken tijdens de Duurzame Huizen Route in november. Foto: Duurzaam Huis Nederland B.V. (Foto: Duurzaam Huis Nederland B.V.)

Woonverhaal brengt duurzaam wonen dichterbij

Op zaterdag 3 en 10 november vindt voor de zesde keer de Nationale Duurzame Huizen Route plaats. Door heel Nederland zijn honderden duurzame woningen te bezoeken. Gastvrije huiseigenaren stellen hun huis open voor mensen die zich willen oriënteren op het verduurzamen of zelfs aardgasvrij maken van hun woning, VvE of wijk.

Er is een grote variatie aan soorten woningen en maatregelen te bekijken; van monumentaal tot nieuwbouw, van rijwoning tot villa en van kleine isolatiemaatregelen tot een woning zonder energierekening.

In deze regio zijn vier huizen te bezoeken: een bovenwoning in Oudenbosch, een vrijstaande woning in Oud Gastel, een vrijstaande woning in Rucphen en een twee-onder-een-kapwoning in Roosendaal.

Cijfers

De Duurzame Huizen Route is uitgegroeid tot een platform voor mensen die op zoek zijn naar informatie over duurzaam wonen en van mensen die ervaringen delen. Uit cijfers van afgelopen jaren blijkt dat jaarlijks 80 procent van de bezoekers voor het eerst een huis bezoekt. Daarnaast blijkt dat 85 procent van deze groep daarna zelf aan de slag gaat met de eigen woning. Een ander opvallend feit is dat er na een bezoek vaak nog contact is tussen de huiseigenaar en de bezoeker om informatie uit te wisselen.

Ervaring en beleving

Veel mensen geven aan dat het lastig is om de juiste informatie te vinden om tot een besluit te komen. Vraagstukken als: Wel die panelen aanschaffen of toch eerst het dak isoleren? Hoeveel geluid maakt een warmtepomp en is daar mee te leven? "Van mensen die een woning bezocht hebben, horen we terug dat door een bezoek aan een woning in combinatie met het verhaal van de huiseigenaar ineens de puzzelstukken op hun plaats vallen", aldus Eva Petra Simon.

Verschil moet er zijn

Niet alleen het aantal bezoekers groeit, ook het aantal huizen op de website neemt sterk toe. Jaarlijks komen er meer dan 200 woningen bij. Een toenemend aantal huiseigenaren die ooit zelf een woning bezochten, stellen nu hun eigen woning open.

Elke ervaring telt

Op duurzamehuizenroute.nl kunnen huiseigenaren die hun duurzame woonverhaal willen vertellen op 3 & 10 nov. hun woning aanmelden. De woningen zijn alleen te bezoeken na inschrijving via de website.

Meer berichten