Boudewijn de Groot in de film. Foto: Scarabeefilms.
Boudewijn de Groot in de film. Foto: Scarabeefilms. (Foto: Scarabeefilms)

Indorock docu Klanken van Oorsprong in Roosendaal

Op donderdag 13 en zondag 16 september draait de succesvolle documentaire “Klanken van Oorsprong” van regisseur Hetty Naaijkens Retel Helmrich in City Theater Roosendaal.

Klanken van Oorsprong is al ruim twee maanden te zien in bioscopen in heel Nederland en haalde binnen een maand na de release de 10.000e bioscoopbezoeker en daarmee de prestigieuze Kristallen Filmprijs. Inmiddels zagen al meer dan 17.000 mensen in heel Nederland deze documentaire en zal de film ook vertoond worden op de grote festivals Film by the Sea Vlissingen en het Nederlands Film Festival Utrecht. Op donderdag 13 september is er een speciale vertoning van Klanken van Oorsprong, met vooraf muziek van topgitarist Remko Willems (uit Roosendaal!) en Joshua Smits. In dezelfde week draait de film ook extra in Etten-Leur en Bergen op Zoom.

De swingende documentaire voert het publiek mee in een mozaïek van verhalen van Nederlands-Indische artiesten zoals Boudewijn de Groot, Anneke Grönloh, Liesbeth List, Ernst Jansz (Doe maar), Sandra Reemer en Ruud en Riem de Wolff (The Blue Diamonds).

Samen met 350.000 andere Indische Nederlanders werden zij na de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië, gedwongen terug te keren naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. Eenmaal in Nederland kregen Nederlands-Indische bands als “The Crazy Rockers” en de "Javalins" veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd. De legendarische Indorockband de “Tielman Brothers” die veelvuldig in deze documentaire te zien is, wordt algemeen erkend als grondlegger van de Nederlandse popmuziek.

De Nederlands-Indische artiesten die in de film te zien zijn, beleefden vele successen in binnen- en buitenland. Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen hebben ze veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog en opnieuw beginnen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep.

De film bevat veel herkenbare muziek en uniek archiefmateriaal. Kijk voor meer informatie op de website.

Meer berichten