Een greep uit de deelnemende oldtimers tijdens de Dag der Proeven in 2017. De auto's vertrekken en arriveren zondag op de Oude Markt.
Een greep uit de deelnemende oldtimers tijdens de Dag der Proeven in 2017. De auto's vertrekken en arriveren zondag op de Oude Markt. (Foto: )

Oldtimers tijdens de Dag der Proeven

Liefhebbers van oldtimer-auto's kunnen hun geluk op, want zondag 16 september wordt de OVCR Classic 2018, ook wel bekend als de 'Dag der Proeven', gehouden. Deelnemers tonen hun klassieke wagens op de Markt te Roosendaal.

Door Michel Musters

Deze puzzeltocht, waaraan mensen met een oldtimer in het bezit aan kunnen meedoen, wordt al vijf jaar in september gehouden. De organisatie zelf beschrijft het als volgt: "Een evenement dat de zintuigen prikkelt van bestuurder, navigator, bijrijders en auto. Een dag waar plezier met elkaar en de auto centraal staat, voor deelnemers en toeschouwers."

Enthousiast

Het evenement wordt zoals gewoonlijk georganiseerd door de Oldtimer Vrienden Club Roosendaal, een enthousiaste groep mensen met een voorliefde voor oldtimers die meerdere keren per jaar tours door Roosendaal en omgeving maakt. Eerder dit jaar sprak de Gazet al met Peter Rijsdijk, de voorzitter en medeoprichter van de club. Toen spatte de passie voor dergelijke ritten al van hem af: "Als we een rit maken hebben we de grootste lol. De ene auto valt telkens stil, de mensen met de Mustangs moeten regelmatig tanken. Dat hoort er allemaal bij."

De aanvang is om 9:00 uur 's ochtends op de Markt, en op zijn laatst om 18:00 uur moeten de oldtimers weer op deze locatie terugkomen. "Al hopen we dat de eerste deelnemers al rond 16:00 uur arriveren", vertelt Marcel Haaksma, de vicevoorzitter van de Oldtimer Vrienden Club Roosendaal. Bij aankomst ontvangen deelnemers een roadboek waarin de route die gereden moet worden, uitgestippeld staat. "Autotechnisch krijgt men onderweg natuurlijk wat uitdagingen, maar vanwege het motto 'Dag der Proeven' testen we ook de smaakpapillen uit. Onderweg komen deelnemers soms een controlepost tegen waar een opdracht gedaan moet worden, bijvoorbeeld het proeven van vijf verschillende soorten kazen om te raden wat deze kazen zijn. Of als we het betrekken op de oldtimers, bijvoorbeeld geblinddoekt raden welke onderdelen men vast heeft. Het zijn maar kleine uitdagingen hoor, we houden het toegankelijk."

Prijzen

Inschrijven kan tot op de dag zelf nog via de website van de Vrienden Club. Leden van de Club betalen 30 euro om met hun oldtimer en een bijrijder die als navigator dient de route af te leggen, voor niet-leden kost het 40 euro. Deelnemers ontvangen naast het roadboek ook een exclusief rallyschild en een lunch. Er is plek voor maximaal vijftig deelnemers.

Natuurlijk zijn niet-deelnemers meer dan welkom om op de Oude Markt de oldtimers te zien vertrekken en arriveren. Marcel: "We hebben zelfs heel graag dat mensen komen kijken naar al die mooie wagens. En voor de deelnemers geldt: het gaat vooral om de lol die er bij komt kijken. We gaan er een mooie dag van maken met de vele prachtige klassiekers!"

Meer berichten